Zbog pandemije radnici u klaonicama širom svijeta našli su se pod pritiskom da nastave raditi maksimalnom brzinom ne pridržavajući se distance i opasnosti od zaraze. Zbog uslova u kojima žive ali i uslovima rada, zaraza ulazi u jedan za drugim pogon za preradu mesa dovodeći radnike u opasnost.
Koronavirus je najteže pogodio klaonice i to u velikom broju zemalja širom svijeta uzrokujući probleme koji mogu imati dugoročne posljedice na sisteme snabdjevanja hranom. Najteže je pogođen SAD gdje je virus ušao u čak 180 klaonica i fabrikama za preradu mesa. Međutim, i ostale zemlje poput Irske, Španije, Australije, Njemačke, Brazila, Kanade i Velike Britanije bore se s istim problemom.
"Razlozi epidemije su kombinacija teških radnih uslova, radne snage koju često čine inostrani radnici koji žive u montažnim kućicama smještenim preblizu jedna drugoj, ali i činjenica da su fabrike ostale otvorene tokom najveće krize izbijanja virusa“, rekao je za theguardian Ben Lilliston s Instituta za poljoprivredu i trgovinsku politiku ističući da je situacija postala haotična.
Problemi su najveći tamo gdje dominiraju velike kompanije. Naime, mnogi mali klaonički pogoni su zatvoreni zbog velikih postrojenja koja zapošljavaju hiljade radnika, a to je dovelo do uskog grla u američkom agrobiznisu kako je situaciju komentarisao jedan kritičar.
Kratkoročno, ovo uzrokuje nestabilnost u lancu snabdjevanja i paničnu kupovinu mesa u SAD-u, ali podsjećamo i eutanaziju miliona životinja. Takođe, u pitanju je i zdravlje radnika.
Eutanaziraju svinje jer je prerađivačka industrija prestala s radom?
Dugoročno, problemi će pokrenuti pitanja stabilnosti i nedostatka otpornosti u trenutnom sistemu kojim dominira nekoliko međunarodnih kompanija poput Cargilla, JBS-a, Tysona i Smithfielda.
Više od 3.000 američkih radnika u mesnoj industriji pozitivno je na COVID-19, a najmanje njih 44 je umrlo, stoji u priopćenju sindikata za mesnu industriju. Poteškoće s poštivanjem fizičke udaljenosti, loši higijenski i teški životni uslovi radnika doveli su do katastrofe u klaonicama širom svijeta. Radnici su išli na posao, iako su se osjećali loše, zbog straha od ekonomske nesigurnosti. Nekima je ponuđen i bonus od 500 dolara samo da nastave raditi.
Zatvoreno je tek oko 20 takvih objekata u SAD-u, a Udruženje za hranu i radnike pozvalo je Trumpovu administraciju i mesne kompanije poput Tyson Foods Inc i JBS-a da učine više kako bi zaštitili radnike od bolesti.
Podsjećamo i Njemačka je zbog izbijanja virusa u klaonicama pooštrila pravila rada, a zabraniti će rad u pakirnicama mesa koje angažuju radnika preko agencija za zapošljavanje. Naime, u tamošnjim je klaonicama prijavljeno više od 600 slučajeva oboljenja, a pandemija je izazvala oslanjanje prehrambene industrije na rad inostranih radnika, posebno iz Rumunije, ali i migranata.
Zbog teških uslova rada u klaonicama Njemačka pooštrava pravila
U Kanadi je potvrđeno 949 slučajeva u Cargillovoj fabrici u Alberti, u Australiji su zbog 70 zaraženih zatvorili pogon Cedar Meats u Melbourneu kako bi sve prostorije očistili od virusa. U Brazilu se zaraza proširila u devet pogona, a virusu je izloženo više od 16.000 radnika. U Irskoj je zaraženo 560 radnika, a u Španiji se nisu mogli složiti oko broja - prvi serološki testovi su pokazali da je riječ o 200 ljudi dok su obavljeni i naknadni testovi na još 284 radnika.
"Vidimo rezultate konsolidacije mesne industrije i vertikalne integracije usmjerene na povećanje profita kroz visoku produktivnost i niske plate bez obzira na učinke“, izjavila je sociologinja Mation Nestle te nadodala kako u toj radnoj filozofiji radnici nemaju pravo na zdravstvenu zaštitu ni na bolovanje te da je to sada došlo na naplatu.
Šta je prehrambeni nacionalizam i hoće li dovesti do nelojalne konkurencije?
Megakompanije kao što su Cargill, JBS, Tyson i BRF tvrde da čine sve što mogu kako bi se popravila situacija. JBS je zaposlio epidemiologe, BRF plaća konsultante koji će ih savjetovati šta im je činiti, a Tyson je odlučio nagraditi djelatnike sa 120 miliona dolara bonusa zahvalnosti.
"Ovo je trenutak za prekretnicu. Ako ste ikad poželjeli vrijeme u kojem su održivi prehrambeni sistemi bili zamislivi, u kojima ste radnu snagu bili spremni uključiti u trajnu transformaciju ... sada je trenutak za to.", rekao je za france24 Raj Patel, profesor sa Univerziteta u Texasu i stručnjak za globalni prehrambeni sistem.
Tagovi
Autorica