• Robot Mineral
  • 20.10.2020. 18:00

Google i poljoprivreda: Robot Mineral transformisati će način uzgoja hrane?

Tokom proteklih nekoliko godina Mineral, robot kojeg je osmislila Googleova matična kompanija Alphabet, testiran je na poljima jagoda u Kaliforniji i soje u Illinoisu. Još se ne zna kada će u komercijalnu prodaju.

Foto: blog.x.company
  • 51
  • 73
  • 0

Na tržištu već postoje roboti koji mogu sijati, orezivati voćke, letjeti iznad usjeva i provjeravati zdravstveno stanje biljaka, prskati insekticidima, a postoje čak i oni koji rade delikatne poslove poput branja jagoda, malina i salate. 

Oni se ne umaraju, ne spavaju, ne uzimaju pauze za obroke, rade danju i noću, ne mogu biti loše volje i sigurno neće zahtijevati bolje uslove rada te su prema brojnim poslodavcima radnik za poželjeti. 

Oz, Dino i Ted: Roboti za suzbijanje korova ne zagađuju tlo, a rade i do 8 sati

Znaju to i u Googleu čija matična kompanija Alphabet u svojoj poslovnici X radi na razvoju potencijalnih tehnologija budućnosti, a kao najnoviji projekt predstavili su prototip robota nazvan Mineral.

Proučava usjeve, tlo i druge faktore okoliša

"Robotska se kolica poljem kotrljaju na "stupovima". Skeniraju svaku biljku, a na temelju podataka farmer dobija uputstva treba li joj dodati đubriva ili određenih pesticida. Takođe, vrlo je bitno što pokazuje i količinu mineralnih materija koji su neophodni za zdravlje biljke, a onda i ljude“, pojašnjava voditelj projekta Elliott Grant.

Kaže kako je istraživački tim sarađivao sa poljoprivrednicima i drugim stručnjacima kako bi došli do praktičnih rješenja i realne dobrobiti. 

Osim već spomenutih funkcija, ovaj robot ima mogućnost prikupiti podatke o visini biljke, površini lišća i veličini ploda. Tokom proteklih nekoliko godina Mineral je testiran na poljima jagoda u Kaliforniji te soje u Illinoisu. Prikupljao je podatke o svakoj biljci, a zatim brojao i klasificirao svaki plod. Do danas je tim analizirao usjeve dinje, bobičastog voća, uljarica, zobi i ječma, od same klice pa do berbe, piše theverge.

Pametna poljoprivreda: Svemirsku tehnologiju koriste za praćenje usjeva i navodnjavanje

"Svi su ti podaci uključeni u sistem mašinskog učenja kako bi se pokušali uočiti obrasci korisne poljoprivrednicima", ističe voditelj projekta.

U Googleu izumili i robota za razvrstavanje otpada

Inače, firma Alphabet je stvorena 2015. godine, nakon što je Google reorganizovao poslovanje kako bi svoje aktivnosti učinio čišćim i odgovornijim. 

Podružnica X razvila je seriju jednorukih robota sa hvataljkom, iskoristila iste senzore koji se koriste u Googleovim samovozećim automobilima kako bi bili svjesni svojeg okruženja i počela ih učiti - razvrstavanju otpada.

"Roboti svaki dan dobiju tanjire sa raznovrsnim otpadom koje potom moraju razvrstati u kante za reciklažu, smeće i kompostiranje. Nakon mjeseci učenja i vježbe, oni su u stanju razvrstavati uz samo 5% grešaka dok ljudski članovi tima griješe u čak 20% slučajeva“, objašnjava generalni direktor projekta Everyday Robot Hans Peter Brondmo.

Održiva proizvodnja i uzgoj hrane

Vratimo se na Mineral. Sve veća potreba za hranom i održiva poljoprivreda bila je misao vodilja ovog izuma, a naglasak je na razvoju i testiranju niza softverskih i hardverskih prototipova koji se temelje na dostignućima u vještačkoj inteligenciji, simulaciji, senzorima i robotici.

Globalno tržište robota u poljoprivredi udvostručiti će se do 2025.

Projektni tim trenutno sarađuje s uzgajivačima i poljoprivrednicima u Argentini, Kanadi, Južnoj Africi i Sjedinjenim Državama, a kada će biti pušten u komercijalnu prodaju, još se ne zna. 

"Baš kao što je mikroskop doveo do transformacije načina otkrivanja i upravljanja bolestima, nadamo se da će bolji alati omogućiti poljoprivrednoj industriji da transformiše način uzgoja hrane", zaključuje Grant.

Kako Mineral radi u praksi možete pogledati u videu na Twitteru:


Tagovi

Google Alphabet X Robot Mineral Podaci Skeniranje Mašinsko učenje Održiva proizvodnja Hrana Pametna poljoprivreda


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

SNG 2022! ;)