• Pametna poljoprivreda
  • 04.10.2020. 18:00

Pametna poljoprivreda: Svemirsku tehnologiju koriste za praćenje usjeva i navodnjavanje

Space vision system već se godinama koristi za prepoznavanje znakova života na Marsu i drugim planetama. Opremljen je najsavremenijom optikom i senzorima koji su između ostalog sposobni analizirati sastav tla na Zemlji.

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 59
  • 6
  • 0

Svemirska tehnologija uskoro bi se mogla koristiti u poljoprivrednoj proizvodnji, tvrdi grupa naučnika sa Državnog istraživačkog Univerziteta, u Samari u Rusiji.

Space vision system već se godinama koristi za prepoznavanje znakova života na Marsu i drugim planetama. Opremljen je najsavremenijom optikom i senzorima koji su između ostaloga sposobni analizirati sastav tla, piše future farming.

"Uz nekoliko inovacija ovaj bi se sistem mogao koristiti za povećanje učinkovitosti uzgoja usjeva i prinosa za oko četvrtinu. Takođe se može upotrebljavati i kao pomoć u navodnjavanju", istakao je profesor s odjela za tehničku kibernetiku Nikolai Kazansky.

Hiperspektralni senzori

Stručnjaci sa toga odjela zajedno sa Kazanskyjem dizajnirali su kompaktni svemirski hiperspektrometar, kojeg su kasnije instalirali na satelite. Pomoću neuronskih mreža iz orbite su dobili hiperspektralne slike Zemljine površine. One su pokazivale količinu vlage, sadržaj mineralnih materija u tlu, prisutnost biljnih bolesti pa čak i izvore širenja štetočina.

Međutim, ispostavilo se da dobijene informacije ne mogu dovoljno brzo zadovoljiti potrebe precizne poljoprivrede jer njihovo prikupljanje traje određeno vrijeme. Stoga su se naučnici okrenuli razvoju "zemaljskih" hiperspektralnih senzora.

Precizna poljoprivreda ili kako proizvesti više sa manje unosa kao dio plana oporavka EU?

"Zbir traženih zahtjeva za ove senzore znatno se razlikuje od onih sa svemirske letjelice. Započeli smo sa korištenjem sistema koji kombiniraju ravnu optiku i elemente sa visokim mikroreljefom. Tako se može obavljati više zadataka istovremeno i saznati informacije o stanju tla i biljaka“, pojašnjava Nikolai.

Hiperspektralna kamera pretvara se u jednostavan uređaj, po složenosti uporediv s uobičajenom video kamerom.

"Umjesto leće koristimo optiku koja istovremeno prerađuje informacije u spektar i stvara sliku. Operater analizira podatke, no u budućnosti bi taj zadatak trebale obavljati neuronske mreže koje mogu kontrolisati poljoprivredne mašine“, tvrdi profesor.

Pomoć u navodnjavanju

Prema mišljenju stručnjaka, ovi se senzori mogu instalirati i u alate za navodnjavanje. "Hiperspektralna slika, bilo da je crno-bijela ili u boji, omogućuje da vidite stvari koje golim okom ne možete. Senzor će sam odrediti treba li polje zalijevati ili ne", objašnjava Kazansky dodajući da planiraju koristiti više od 50 kanala u rasponu talasnih dužina od 0,4 do 1,05 mikrona.

Sistem navodnjavanja kap po kap najviše se isplati - uštedi do 30% vode

Takođe, osim kopnenih vozila moći će ih koristiti i dronovi kako bi odmah mogli procijeniti stanje velikih poljoprivrednih površina. Državni agrarni Univerzitet u Samari odlučilo je tehnologiju isprobati na lokalnim poljima.

25% veći prinosi

Ova tehnologija, poručuju naučnici, želi poljoprivredu učiniti izuzetno pametnom i učinkovitom.

Astronauti uzgojili zelenu salatu u svemiru - rezultati iznenađujući

"Instaliranjem novog sistema samo na mašinama za navodnjavanje, u Rusiji će proizvođači povećati prinose za 25%. Dobili smo potporu za četverogodišnje istraživanje. Svakako ćemo u budućnosti obratiti posebnu pažnju na tehnički dizajn senzora kako bi bili dovoljno jednostavni, ali i jeftini jer je to bitno za masovnu upotrebu“, zaključuje Nikolai.


Tagovi

Pametna poljoprivreda Svemirska tehnologija Rusija Hiperspektralni senzori Navodnjavanje Dronovi Neuronske mreže


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Najmoćniji traktor iz ove serije opremljen je Dyna-VT mjenjačem koji povećava učinkovitost, a o ostalim detaljima čitajte uskoro na Agroklubu ! :)