Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Francuska
  • 14.12.2022. 15:00

Francuska ima "farmersku" ligu i poljoprivredna je velesila koju godinama muče brojni problemi

Na vrhu je evropske poljoprivrede, no francuski se farmeri bore s mnogim problemima - od stočarstva, preko ratarstva do vinogradarstva. Iako imaju "farmersku" ligu, njihova je reprezentacija jedna od najboljih na svijetu

Foto: Ilustracija
  • 67
  • 20
  • 0

Francuska je na vrhu evropske poljoprivrede s 18 posto udjela u ukupnoj agrarnoj proizvodnji, ispred Italije i Španjolske. Prošle je godine imala 389.000 farmi, a u deset godina ih je izgubila čak 100 hiljada (2010. je brojala 490.000). Na njima je u 2019. živjelo i radilo 824.000 ljudi, pokazuju podaci FAO.

Ova zemlja u Evropskoj uniji ima najviše stoke, 19 miliona grla goveda uključujući 3,6 miliona mliječnih krava. Glavne vrste animalnih proizvoda su mlijeko 36%, goveda 22%, perad 14%, svinje 13%, telad 6%, jaja 4%, ovce i koze 3%. 

Glavne ratarske kulture (žitarice, uljarice, proteinske, šećerna repa i drugo) zauzimaju nešto više od 45 posto poljoprivrednih površina. Sektor voća i povrća osigurava 450.000 radnih mjesta, a njime se bavi oko 75.000 kompanija.

Globalno su na vrhu po proizvodnji vina, a prema podacima Statista, u 2020. pod vinogradima je bilo 790 hiljada hektara. 

Klimatske promjene ugrožavaju vinogradarstvo (Foto: Bigstock/JacobLund)

Čak 36 posto površine su prirodna područja, a šume pokrivaju 17 miliona hektara ili gotovo 31 posto površine države. 

Velesila i veliki problemi u poljoprivredi

Iako ovi brojevi pokazuju kako se radi o poljoprivrednoj velesili, francuski se agrar već godinama suočava s problemima. 

Naime, i ondje pada broj malih, poljoprivrednih gazdinstava, a statistika pokazuje da je prosječna površina farme 69 ha, za razliku od 55 ha u 2010. Prosječna dob poljoprivrednika i ondje se povećava, pri čemu je šest od 10 starijih od 50 godina. 

Poljoprivrednici su ondje prošle godine protestovali zbog niskih primanja za koja kažu da ne mogu pokriti troškove, ali i zbog poreza na gnojiva te novog ZPP-a. Svaka dva dana jedan francuski farmer si oduzme život, prema izvještaju Public Health France iz 2018. Stope samoubistava bile su 20 posto više među ovom populacijom od nacionalnog prosjeka, a 30 posto među proizvođačima mlijeka, pokazao je izvještaj iz 2019. Prošle je godine jedan od tri poljoprivrednika imao primanja manja od 835 eura. 

Posebno su pogođeni ptičjom gripom, naročito proizvođači daleko poznate paštete od guščje i pačje jetre, foie gras. Procjenjuje se da po glavi stanovnika godišnje pojedu oko 210 grama što je više od 14 miliona kilograma godišnje, s obzirom da ta zemlja broji 67,5 mil. stanovnika. Očekuje se da će proizvodnja te delicije u 2022. pasti za čak 50 posto, a epidemija zahvatiti 80 posto proizvođača. Oni su i dugi niz godina osuđivani od strane aktivista budući da se radi o prisilnom hranjenju peradi, takozvanom šopanju kako bi jetra bila što masnija. 

Guske i patke su posebno ugrožene (Foto: Depositphotos/dvoevnore)

Pored svega, ove ih je godine pogodila najgora suša u historiji. Nedostatak kiše, uzastopni toplinski valovi i velika potražnja za vodom ugrozila je poljoprivredu, posebno uzgoj kukuruza.

Francuska proizvodi 250 vrsta sireva, 4,6 milijardi litara vina, a godišnje svaki Francuz pojede 90 kg mesa

Klimatske promjene su uvelike utjecale i na vinogradarstvo gdje već dvije godine bilježe velike štete zbog proljetnih mrazeva

"Farmerska" liga?  

Zato na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru gotovo da i nisu imali problema. Prvo su s rezultatom 4:1 pokorili Australiju, s 2:1 pobijedili Dansku i minimalni rezultatom izgubili od Tunisa. Preko Poljske u osmini finala i Engleske u četvrfinalu lako su došli i u samo polufinale. 

A zašto francusku prvu ligu zovu farmerskom? Kako pišu sportski mediji, u usporedbi s njemačkom, talijanskom, španskom i drugim velikim evropskim klubovima igraju tako loše kao da danju rade na polju, a navečer igraju nogomet. To se posebno odnosi na Paris Saint-Germain za kojega igraju veliki Lionel Messi, Neymar te Kylian Mbappé koji se na Twitteru i našalio na tu temu. 

Ipak, njihova prva liga ima i konkretne veze s poljoprivredom. Jer, u njoj su i klubovi koji dolaze iz manjih i ruralnih sredina, poput kluba Guingamp koji čak ima i službeni klupski traktor.

 Navijači Guingampa su uglavnom farmeri sa sjeverozapada Francuske. 

A šta francuski Tricolori  jedu da su tako dobri, bez obzira na to što im je reprezentacija desetkovana zbog povreda važnih igrača, brine se njihov lični kuhar Xavier Rousseau i ljekar Franck Le Gall. Tjestenina im je, piše Konbini, na prvom mjestu, a najveći ljubitelj je Eduardo Camavinga. Na jelovniku su i karmelizirani janjeći but, lignje, palenta, prijano zeleno povrće kao što su brokula, artičoka, a za desert njihov poznati tart, odnosno pita. 

Šta se u Hrvatskoj jede da su Vatreni tako dobri? Top 10 činjenica o domaćoj hrani i poljoprivredi

Od kako je svjetskih prvenstava u nogometu, reprezentacija čija je maskota pijetao Footix, dva puta je bila pobjednikom, 1998. i 2018. kada je u finalu pobijedila susjede - Vatrene. Večeras ih čeka Maroko, a onda možda i Argentina u završnoj utakmici u subotu. 

Izvor za naslovnu fotografiju: Depositphotos/sablin/lunamarina EA Guingamp


Tagovi

Francuska Francuska reprezentacija Farmerska liga Francuska poljoprivreda Foie gras Kylian Mbappé Lionel Messi Tricolori Svjetsko prvenstvo Nogometno prvenstvo Fudbal Francuska Maroko


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete