U prosjeku pojedu 62 kilograma pekarskih proizvoda, 50 kg svinjetine i 20 kg ribe. Najviše zalijevaju pivom i vinom
"Pa šta jede ovaj čovjek?! Čime se hrani?!", vikao je sportski komentator HRT-a, Marko Šapit, u deliriju prijenosa utakmice između Hrvatske i Brazila, kada je vratar hrvatske reprezentacije, Dominik Livaković odbranio jedan od penala.
Ne znamo šta jede Livaković pa golove brani kao hobotnica, niti Luka Modrić pa s 37 ima toliko snage u nogama ili pak Marcelo Brozović koji je postavio rekord svjetskih prvenstava po pretrčanim kilometrima na jednoj utakmici (16,7 km protiv Japana), ali, prema Taste atlasu, vodiču kroz tradicionalnu hranu širom svijeta, u Hrvatskoj su na prvom mjestu štrukle, slijedi ih brudet, peka, mađarica te na petom mjestu dalmatinska pašticada. Među prvih deset su i fritule, kotlovina, čobanac, sataraš i burek sa sirom (da, baš tako piše, burek sa sirom). Tek na 11. je janjetina s ražnja.
Happy Statehood Day ?? Croatia!
— TasteAtlas (@TasteAtlas) May 30, 2022
Everything about #Croatianfood: https://t.co/eWUY1vJpAR
Check out our list at the link ⬆️, and let us know what is missing! You can also rate the dishes so that the rest of the world knows the best Croatian food in the opinion of locals. pic.twitter.com/hMNveIc5AW
Je li to stvarni pokazatelj onoga što zaista jedu, otkrit će hrvatsko Nacionalno istraživanje prehrambenih navika.
No, evo zanimljivih činjenica i brojeva o njihovoj hrani i poljoprivredi:
Šta god da jeli Vatreni, neka im da energije i snage za današnju utakmicu protiv Argentine, a onda i u finalu, bilo s Marokom ili Francuskom.
Sretno momci!
Izvor za naslovnu fotografiju: Pixell/Dubravko Petric/Paška sirana/Vedran Stapić
Tagovi
Autorica