Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Argentina
  • 12.12.2022. 16:30

Nakon sambe - tango, a gdje je Argentina s poljoprivredom?

Bliži se prvo polufinale Svjetskog nogometnog prvenstva gdje će nasuprot hrvatske stati momčad još jedne južnoameričke zemlje. Dotad provjerite gdje je ta zemlja danas s poljoprivredom.

Foto: Ilustracija
  • 91
  • 25
  • 0

Nakon Brazila, pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom u polufinalu Svjetskog prvenstva u Katru je još jedna južnoamerička država. Ona koju su (s lakoćom), prije četiri godine u Rusiji, još u grupnoj fazi, svladali s 3:0.

Država je to koja broji gotovo 44,7 miliona stanovnika, a čije se poljoprivredne površine protežu na 38.800.000 hektara. Glavni usjevi su im soja, kukuruz, pšenica, suncokret, ječam i sirak, a poznati su i po uzgoju goveda čiji se broj u tekućoj, 2022. godini, prema procjenama portala statista, kreće oko 14,5 miliona grla. 

Iako impozantna brojka, ona je prilično manja nego li je bila 2018. I vjerojatno će još padati jer je Vlada još u maju 2021. ograničila izvoz govedine s ciljem smanjenja maloprodajnih cijena.

Iz istih razloga (ograničenja izvoza), ali i suše, poljoprivrednici smanjuju i površine pod pšenicom koje su 2021. proizveli rekordnih 21,8 miliona tona, odmah iza Ukrajine (25 miliona tona). 

Iako glase kao treći svjetski izvoznik kukuruza, i ova je proizvodnja smanjenja zbog visokih cijena inputa, prije svega gnojiva i goriva.  

Podaci portala statista.com o svjetskoj proizvodnji kukuruza

No, ova poljoprivredno moćna zemlja, i dalje je prvi svjetski izvoznik sojinog ulja i sačme, eteričnog i ulja od kikirikija, limunovog soka, ekološki uzgojenog svježeg voća i čaja Yerba Mate.

Ovo njihovo nacionalno piće dobiva se iz lišća južnoameričkog drveta Ilex paraguariensis, koje raste na području suptropskih atlantskih šuma Brazila, Paragvaja i Argentine. Domoroci tu biljku nazivaju "pićem bogova" zbog brojnih koristi za zdravlje. Poslužuje se u posebnoj posudi tzv. tikvi s metalnom slamkom, poznatoj kao bombilla.

Nadalje, drugi su svjetski izvoznik limuna i mošta, a treći kukuruza, češnjaka, ulja i masti, brašna te suncokretova ulja. 

Prema proizvodnji su drugi na svijetu navedenog čaja, treći po soji i sojinoj sačmi, a četvrti po limunu, sojinom ulju te suncokretu i njegovom ulju. 

Katar 2022: Nema navijanja bez piva, čipsa... poljoprivrede!

Tokom ovog ljeta stvorili su "superministarstvo" kako bi se othrvali krizi koju je prvotno donijela pandemija koronavirusa, a potom i rat u Ukrajini. Objedinili su ministarstvo privrede, proizvodnog razvoja te poljoprivrede, stočarstva i ribarstva. 

Drugi najviši vinograd na svijetu 

Druga površinom najveća zemlja Južne Amerike poznata je i po vinogradima na iznimno visokim nadmorskim visinama. Ipak, najviši vinograd na svijetu (upisan i u Guinessovu knjigu rekorda) nalazi se u Tibetu i to na 3.563 m.n.m. (Cai Na Xiang, Lhasa). Međutim, odmah ga slijedi argentinska Salta na 3.111 m.n.m. u regiji Cafayate. 

Vrijedi spomenuti i da je nogomet, dakako, najpopularniji sport u ovoj zemlji. No, nacionalni je - Pato, svojevrsna mješavina pola i košarke. Igrači su na konjima, a cilj je ubaciti loptu (pato) u koš.

Ne možemo zaboraviti tango, energični ples nastao u ovoj zemlji još 1880. godine. 

Uglavnom, prvo polufinale ovog SP-a počinje sutra u 20 sati, a susjedi se nadaju zapjevati im "Dont cry for me, Argentina". 

Izvor za naslovnu fotografiju: Depositphotos/YAYImages/jprlpco.gmail.com/Buenaventuram


Tagovi

Argentina FIFA World Cup Polufinale Poljoprivreda Svjetsko nogometno prvenstvo Katar 2022


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Šta mislite koliko je plaćen najskuplji uvezeni traktor u BiH 2023.?

163

  • 20.05.2024. - 29.05.2024.

Glasova: 46

Oko 1 milion KM 28,2%

Glasova: 54

Između 500 i 800 hiljada KM 33,1%

Glasova: 48

Između 300 i 600 hiljada KM 29,4%

Glasova: 15

Nije skuplji od 300 hiljada KM 9,2%

Pregled ankete

Pregled ankete