Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 20.09.2022. 07:30

Najslabija žetva kukuruza u Francuskoj - cijene na berzama osciliraju

Francuska bi mogla imati najslabiju sezonu od 1990. godine. Dva su razloga za ovako slab urod

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 131
  • 27
  • 0

Francuska je prijavila najslabiju žetvu kukuruza u posljednjih 30 godina. Statistička služba francuskog Ministarstva poljoprivrede Agreste snizila je procjenu francuske žetve ove žitarice na 11,3 miliona, što je najslabija sezona od 1990., piše reussir.fr

Ove godine će proizvodnja onoga u zrnu biti smanjena za 25,3 posto na godišnjem nivou i 16,6 posto u poređenju s petogodišnjim prosjekom, u posmatranom periodu 2017.-2021. Na to su najviše imali uticaja visoke cijene đubriva i ekstremna suša.

Pad je zabilježio i prinos kukuruza za silažu. Nedostatak vlage je u nekim područjima uticao da je onaj za zrno morao biti iskorišten kao stočna hrana. Francusko udruženje proizvođača kukuruza AGPM očekuje berbu ispod 11 miliona tona, što predstavlja istorijski nizak prinos.

Suša je odnijela danak (Foto: M.C.Celić)

Manji prinos i u SAD 

Nakon što su cijene ove žitarice prošle sedmice pale pod pritiskom snabdijevanja iz Ukrajine i dobrog prinosa u Južnoj Americi, ipak je došlo do njihovog rasta. Kada je USDA u svom izvještaju smanjila procjenu američkog roda na 354 miliona tona zbog suše koja je pogodila neke države, došlo je do poskupljenja na američkim berzama, izvještava Agrarheute

Očekivalo se da će Južna Amerika imati visoke prinose kukuruza i soje. Međutim, Brazil je smanjio procjenu žetve na 113,3 miliona tona. Strahuje se i od ponovne blokade crnomorskih luka.

Sve ovo uzrokuje svakodnevne oscilacije na tržištu. Tako tona danas, 20. septembra na pariškoj berzi košta 328 eura, a na čikaškoj 266,37 eura.

Ukrajinske zalihe smanjuju cijene

Prema podacima Državne carinske službe Ukrajine od 1. jula do 14. septembra izvoz je iznosio oko 5,8 miliona tona žitarica i mahunarki.

Prošle godine je iznosio 10,93 mil. t, od čega u septembru 2,3 mil. t, dok je ove godine izvezeno 1,83 mil. t pšenice i 3,4 mil. t kukuruza.

Šta (ne)sijati poslije kukuruza?

Velike su zalihe kukuruza iz prethodne žetve. Prema procjenama, one iznose 5,3 do 5,5 mil. t za pšenicu, 1,1 za ječam te 7,7 miliona tona za kukuruz. 


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Prinos kukuruza Tržište kukuruza Cijena kukuruza Berba kukuruza


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.