Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 17.09.2022. 18:00

Tajni uzorak otkrio da se iz Ukrajine uvozi stara, neupotrebljiva pšenica?

Bugarski poljoprivrednici su u problemima zbog velikog uvoza ukrajinske pšenice i suncokreta koje niko ne kontroliše, a skladišta su postale i napuštene farme ovaca

Foto: Bigstock/budabar
  • 199
  • 68
  • 0

U Bugarskoj je problem s uvozom ukrajinskog žita dostigao vrhunac. Ratari mjesecima upozoravaju da se situacija pogoršava iz dana u dan, ali i dalje dolaze stotine kamiona koji prevoze ovu robu, izvještava Agri.bg.

Osim ekonomskog uticaja, proizvođači ukazuju na loš kvalitet koji nije kontrolisan. Zabrinutost poljoprivrednika je opravdana jer je moguće da se radi o miješanju bugarskog žita s ukrajinskim.

Bugarska nema akreditovanu laboratoriju

Problem s uvoznim žitom je otkrio i propuste u kontroli i cijelom lancu sigurnosti hrane.

"Uzeli su uzorke, ali se pokazalo da Bugarska agencija za sigurnost hrane BFSA nema akreditovanu laboratoriju za njihovu prijavu, odnosno praćenje šta ulazi u državu! Dokle smo to došli?!", ogorčeno je komentirao predsjednik Nacionalne asocijacije proizvođača žita NAG Kostadin Kostadinov.

On tvrdi da ista međunarodna kompanija obavlja kontrolu u Ukrajini i Bugarskoj što je nedopustivo. Rezultati ispitanih uzoraka kasne i po dva mjeseca, a za to vrijeme kamioni istovaraju teret na nekadašnje farme ovaca koje su u ovo slučaju poslužile kao skladišta.

Poljoprivrednici strahuju od miješanja ukrajinskog žita s domaćim. Kostadinov je rekao da dok su poljoprivrednici bili zaustavljeni u mjestu Dobrič, gdje su se održavali protesti, na istom putu je stajalo 200 ukrajinskih kamiona i čekalo istovar ispred fabrike.

Žito dolazi kamionima (Foto ilustracija: Depositphotos/MichaelAbramov)

Uspjeli tajno uzeti uzorak

Domišljati proizvođači su uspjeli neprimijećeni uzeti uzorak uvezene ukrajinske pšenice i predati ga u nezavisnu laboratoriju na ispitivanje. Rezultati su bili porazni. Kažu da se radi o pšenici koja je praktično neupotrebljiva. Njen kvalitet odstupa od standarda i jedino se može koristiti za stočnu hranu.

"Sudeći prema onome što uzorak pokazuje, u Bugarsku se ne uvozi žito iz žetve 2022. Sve što dolazi je staro žito", rekao je Kostadinov.

Uvozi se i star suncokret

Navodno su na tržištu i velike količine starog roda suncokreta. Kako bi izbjegli taj problem, multinacionalne kompanije su nametnule kiselost kao pokazatelj jer ne žele takav proizvod u drugim zemljama. Međutim, skladišta trgovaca i prerađivača su puna starog suncokreta, dok se na novi rod bugarskih proizvođača niko ne osvrće.

Kostadinov objašnjava da su najviše pogođeni manji ratari koji nemaju skladišta, dok trgovci zadovoljno trljaju ruke i kupuju ovu uljaricu po niskim cijenama.

"Bugarski suncokret, dobrog kvaliteta, bit će izvezen, a ovdje će biti prerađen stari iz Ukrajine, koji nije testiran na ostatke pesticida. To će jesti naša djeca i to je veliki problem."

Poljoprivrednici poručuju da je neophodna kontrola koja će paziti šta se uvozi u zemlju i spriječiti miješanje domaće i uvezene robe. 


Tagovi

Bugarska Ukrajinsko žito Tržište žitrica Uvoz žitarica Uvezena pšenica Uvezeni suncokret


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.