Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište hrane
  • 11.09.2022. 16:30

Peradari u Francuskoj na koljenima: Ugrožava ih ptičji grip i ukrajinska piletina

Peradarski sektor je pogođen virusnim oboljenjem, skupim inputima i uvozom jeftine piletine.

Foto: Depositphotos/fransz
  • 88
  • 43
  • 0

U Francuskoj strahuju da će novi talas ptičje gripe ostati zauvijek prisutan. Razlog tome je što su vjetrovite litice ostrva Rouzic prepune morskih ptica, sjevernih bluna.

Ljetos se na francuskoj obali Atlantika dogodio talas koji nije sezonski te veoma smanjio njihovu brojnost, navodi Reuters.

Strah od cjelogodišnjeg gripa

Opravdan strah da bi grip mogao postati rizičan tokom cijele godine i postati endemski za divlje životinje, utemeljen je na pomoru hiljada morskih ptica duž francuskih zapadnih obala.

To predstavlja opasnost za peradarsku industriju, koja je druga po veličini u Evropskoj uniji. Ona već trpi velike gubitke, jer je ovaj sektor bio primoran da uništi više od 19 miliona peradi zbog pojave influence.

Porastao uvoz ukrajinske piletine

Pored ovoga, francuski peradari ukazuju da je porastao uvoz piletine iz Ukrajine kao rezultat ukidanja prilagođenih carina EU. Oni su zatražili da se trenutno obustave isporuke.

Francuzi su poznati po proizvodnji kvalitetne piletine (Foto: V. Stapić)

Naime, Unija je u junu nakratko ukinula carine kako bi pomogla ratom razorenoj zemlji i suspendovala kvote ukrajinske poljoprivredne robe. To je obuhvatilo 70.000 tona peradi iz te zemlje godišnje i izazvalo rast uvoza od 54 posto. Ukupna količina za 2022. predviđa se na 130.000 i 180.000 tona. Cijena za uvezeno meso je za skoro 50 posto manja od domaće proizvodnje.

Uvoz je dodatno potaknut padom domaće proizvodnje. Za 122 posto povećan je i uvoz iz Brazila, odakle stiže jeftinija roba.

Sve je ovo šok za sektor koji je već pogođen ptičjom gripom i skupim inputima, posebno troškovima za žitarice i rastuće cijene energije.


Tagovi

Ptičji grip Francuska Perad Uvoz Ukrajina Piletina


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.