Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Značaj PPG
  • 14.12.2022. 09:00

Porodična gazdinstava i dalje su stub agrara

U svijetu postoji oko 500 miliona porodičnih farmi. Mali PPG-ovi obezbjeđuju brojne koristi društvu

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 270
  • 181
  • 0

Porodična poljoprivreda je najčešći oblik poljoprivrede u razvijenim, ali i zemljama u razvoju. Na nivou Evropske unije, porodična poljoprivredna gazdinstva obuhvataju širok spektar vrijednosti i osobina, navodi Svjetlana Mičić iz Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede RS. U svijetu postoji oko 500 miliona porodičnih farmi.

Ona su povezana sa osnovnim vrijednostima u porodici, kao što su: kontinuitet, posvećenost i podrška, dodaje ovaj savjetodavac, istakavši da su u ekonomskom pogledu povezana sa određenim preduzetničkim vještinama, menadžmentom, upravljanjem rizicima, izdržljivošću i individualnim postignućim.

"Još jedna od karakteristika porodičnih gazdinstava je da ona predstavljaju stil života u kome se porodični posao prenosi sa generacije na generaciju, zajedno sa znanjem, iskustvom, tradicijom i posebnim praksama", kaže Mičić.

Bolje se prilagođavaju

Porodična gazdinstva smatraju se prilagodljivim i izdržljivim, jer sposobna su da "očuvaju strukturu, funkcionalnost i identitet" uprkos činjenici da su izložena rizicima, brojnim neizvjesnostima koja su tipična za sektor poljoprivrede. "Postoje tvrdnje, u Vijeću Evrope, da su porodična gazdinstva otpornija od onih koje vode velike korporacije", dodaje.

Porodična gazdinstva bolje se prilagođavaju promjenama tehnologije, ekonomskim promjenama, društvenim i političkim uslovima. Sa ekonomske tačke gledišta njihova prednost je i to što koristi članove porodice kao radnike, za razliku od korporacija koje zapošljavaju ostale djelatnike.

"Svakako da oni koji rade na porodičnim farmama imaju veći interes u održavanju procesa proizvodnje i dobrom krajnjem rezultatu", naglašava Mičić.

Stub agrara

Mala porodična gazdinstva obezbjeđuju brojne koristi društvu, poput usluga ekosistema, bezbjednosti hrane i ishrane, visokokvalitetnih poljoprivrednih proizvoda, zapošljavanja i porodičnih prihoda. Ona posjeduju znanja i navike da koriste poljoprivredno zemljište tako da se čuvaju ekološke karakteristike i prilagođavaju se lokalnim resursima.

"Znanje poljoprivrednika u porodičnim gazdinstvima kulturno je nasljeđe za cjelokupno društvo i ima dodatnu vrijednost za poljoprivredu i prehrambeni sektor, čuvanjem raznovrsnosti lokalnih rasa i načina proizvodnje", kaže ovaj savjetodavac, zaključivši da je trenutno stanje je takvo, da i dalje PPG-ovi čine stub agrara, te mu se iz tih razloga treba posvetiti najveća moguća pažnja.


Tagovi

Porodično poljoprivredno gazdinstvo PPG OPG Svjetlana Mičić Poljoprivreda


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas