Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obećao podršku
  • 13.07.2022. 17:00
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Dodik poručio poljoprivrednicima: Radite, sijte, nećete biti u minusu

Sastanku nisu prisustvovali predstavnici Udruženja poljoprivrednika "Sela Semberije i Majevice",koje broji 700 članova, jer nisu pozvani

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 263
  • 51
  • 0

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ministar poljoprivrede RS Boris Pašalić sastali su se danas u Bijeljini s poljoprivrednim proizvođačima iz Semberije, a tema susreta bila je ovogodišnja proizvodnja. 

Dodik je nakon sastanka kazao kako je ponosan na ono što je Republika Srpska do sada izdvojila za podršku agraru te obećao nastavak podrške. Od naredne godine, kako je rekao, poticaji po hektaru hljebnog žita trebali bi biti 500 KM, umjesto dosadašnjih 400 KM.

"Radite, sijte, a mi ćemo osigurati podršku agraru i nećemo dozvoliti da budete u minusu i da vaša proizvodnja propadne. Trebamo pomoći i tu smo da pomognemo poljoprivrednim proizvođačima", rekao je on. 

Prema pisanju Srne, sastanku se odazvalo više od stotinu domaćih proizvođača hrane.

"Vi nećete raditi ispod ove cijene ni iduće godine, usmjeravat ćemo poticaje i to je najodgovornije što možemo da učinimo", poručio je Dodik.

Inače, poticaj za kilogram prodate pšenice u Semberiji podignut je sa tri na pet feninga i ovaj prijedlog upućen je gradskom Odjeljenju za poljoprivredu na saglasnost, a gradonačelniku na potpis, saopćeno je iz Agrarnog fonda. Kako se navodi, limit za ovaj poticaj povećan je sa 2.500 na 3.000 KM. Saopštenje je izdato nakon današnje sjednice Upravnog odbora fonda. 

Proizvođači pšenice čekaju četvrtak: Bit će vanredno ako dođemo s traktorima

Sastanku nisu prisustvovali predstavnici Udruženja poljoprivrednika "Sela Semberije i Majevice",koje broji 700 članova, jer nisu pozvani. Inače, oni su prošle sedmice uputili poziv ovim zvaničnicima da dođu u Bijeljinu.  


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Poljoprivrednici Semberija Milorad Dodik Boris Pašalić Agrar Poticaji Pšenica


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.