Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grad Bijeljina
  • 12.07.2022. 09:00
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Semberskim ratarima obećana još dva feninga poticaja za pšenicu

Poljoprivrednici u Semberiji na prošle sedmice održanom protestu poručili su da će pšenicu prosuti, a od nove sjetve odustati, ukoliko u roku od šest dana nadležni ne postignu neko rješenje

Foto: Depositphotos/kiriak09
  • 85
  • 32
  • 0

Grad Bijeljina osigurat će poljoprivrednicima u Semberiji dodatna dva feninga poticaja za pšenicu, saopćeno je nakon sastanka skupštinske većine u tom gradu. Dodatni novac bit će obezbijeđen rebalansom budžeta. Kako je najavljeno, očekuje se da će novac biti na računima poljoprivrednika do kraja godine, javlja BHRT.

"Pored tri feninga koje smo obezbijedili već preko agrarnog fonda, dogovorili smo da obezbijedimo još dva feninga prilikom rebalansa budžeta koji je u ovom trenutku u izradi", rekao je Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine grada Bijeljina. 

Poljoprivrednici u Semberiji na prošle sedmice održanom protestu poručili su da će pšenicu prosuti, a od nove sjetve odustati, ukoliko u roku od šest dana nadležni ne postignu neko rješenje.

"Šta ćemo da zasijemo kad ne možemo da naplatimo ni ono od prošle godine", rekao je Srđan Urošević, poljoprivrednik. 

Ratari traže od Dodika da riješi problem s cijenom pšenice ili će "svi u politiku"

Iz Agrarnog fonda grada Bijeljina odgovaraju da će, kakva god bude otkupna cijena pšenice u regionu, u Semberiji biti najviša.

"Mi ćemo amandmanom na rebalans budžeta izglasati sredstva za još dva feninga, a ja ću danas zakazati sjednicu Upravnog odbora Agrarnog fonda za srijedu na kojoj ćemo usvojiti prijedlog izmjene pravilnika", rekao je Zlatan Lazarević, direktor Agrarnog fonda grada Bijeljina. 

Nakon sastanka skupštinske većine u Bijeljini istaknuto je da ne postoje uslovi za održavanje vanredne sjednice gradskog parlamenta koju je tražilo Udruženja poljoprivrednika "SEla Semberije i Majevice".


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Pšenica Semberija Poljoprivreda Poljoprivrednici Zlatan Lazarević Aleksandar Đurđević


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97