Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Semberija
  • 12.07.2022. 16:30
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Proizvođači pšenice čekaju četvrtak: Bit će vanredno ako dođemo s traktorima

Ratari čekaju novi sastanak u četvrtak, 14. jula, na koji su pozvali i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, a na kojem bi trebali donijeti i definitivnu odluku o izlasku na ulice

Foto: Martina Popić
  • 129
  • 67
  • 0

Skupštinska većina u Bijeljini odbila je zahtjev poljoprivrednih proizvođača za sazivanje tematske sjednice, posvećene cijeni ovogodišnjeg roda pšenice. Sjednicu je tražilo Udruženje poljoprivrednika "Sela Semberije i Majevice" na mirnom okupljanju prošle sedmice. Tada su zatražili da se u roku od sedam dana riješi ovo pitanje, najavljujući da će u suprotnom organizirati proteste.

Ratari sada čekaju novi sastanak u četvrtak, 14. jula, na koji su pozvali i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, a na kojem bi trebali donijeti i definitivnu odluku o izlasku na ulice. Niko od zvaničnika do sada se nije oglasio o njihovim zahtjevima. Jučer je saopćeno kako će iz budžeta Grada Bijeljina proizvođačima, do kraja godine, biti osigurana dodatna dva feninga poticaja za pšenicu.

Semberskim ratarima obećana još dva feninga poticaja za pšenicu

"To je dobra stvar, ali nije predočena na vrijeme. Ako su tolike patriote neka se odreknu prva dva mjeseca od danas plata, pa neka isplate ta dva feninga. U četvrtak će doći sva udruženja iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, ovdje u Bijeljinu", rekao je Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika "Sela Semberije i Majevice" za TVBN.

Navodi kako se u vanrednim okolnostima, sjednica može zakazati u roku od 24 sata, napomenuvši kako će "biti vanredna okolnost ako poljoprivrednici odluče da dođu sa traktorima".

"Pozivam sve poljoprivrednike, pogledajte i vidite do čega smo mi došli, nas 2.000 do čega je došlo, zašto nas toliko ponižavaju. Imamo dva ministra iz Semberije, da se niko nije oglasio i podržao poljoprivrednike, to je bruka i sramota", dodao je Bakajlić.

Proizvođači traže da otkupna cijena bude 0,72 KM/kg, a da se na nju doda 2-3 feninga na kvalitet. Njihova ponuda nije prihvaćena od strane otkupljivača, koji su spremni ponuditi 0,60 do 0,65 KM/kg. Njihove kolege iz Udruženja "Sela Semberije" dogovorili su sa preduzećem "Žitopromet" iz Bijeljine da cijena pšenice bude 64 feninga bez odbitaka. 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Pšenica Otkupna cijena Cijena pšenice Semberija Savo Bakajlić Sjednica


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.