Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena pšenice
  • 13.07.2022. 13:30
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Pašalić i Dodik danas u Bijeljini s poljoprivrednicima - seljaci neće u hotel

Iako je pozivnica zvaničnicima RS otišla s adrese Udruženja poljoprivrednika "Sela Semberije i Majevice", oni se danas neće sastati s Pašalićem i Dodikom

Foto: Depositphotos/Stockr
  • 329
  • 40
  • 0

Ministar poljoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, sastat će se danas u Bijeljini s poljoprivrednim proizvođačima iz ovog kraja. Kako je resorni ministar rekao gostujući na RTRS-u, sastanak će biti upriličen u 15 sati.

On je naveo kako se redovno sastaju s poljoprivrednicima te ocijenio da je Vlada RS "zaista imala razumijevanja prema proizvođačima".

"Nikada se neće desiti da mi obezbijedimo onoliko koliko oni žele i nikada se neće desiti da kažu nama je sada dosta poticaja, ne treba više. To je nemoguće u bilo kojoj zemlji, ali mi smo sa 75 miliona maraka, s koliko smo ušli u ovu godinu, kroz taj agrarni budžet sada došli na 105 miliona", istakao je.

Rekao je i kako hrane ima dovoljno te da kada se govori o globalnoj nestašici, zapravo je riječ o regijama gdje "hrane nema svakako". No, cijene će, dodaje, biti visoke. Kada je riječ o površinama zasijanim pšenicom i kukuruzom, Pašalić je rekao kako su one ove godine veće za 5.000 ha.

"Imamo rast cijene pšenice, ovaj problem koji smo imali sa otkupom i cijenom od 64 feninga, koja je na neki način ispregovarana, prošle godine je ta cijena bila 36 feninga, dakle gotovo je duplo povećana", kaže ministar.

Ko je pozvan na sastanak?

Otkupna cijena pšenice, međutim, još uvijek je razlog nezadovoljstva velikog broja proizvođača. Upravo je ona bila i razlog zbog kojeg je upućen poziv zvaničnicima RS na sastanak sa semberskim ratarima koji zahtijevaju cijenu od 0,72 KM/kg. No, iako je pozivnica otišla s adrese Udruženja poljoprivrednika "Sela Semberije i Majevice", oni se danas neće sastati s Pašalićem i Dodikom. Kažu da ih niko nie zvao, ali i da "seljaci nemaju šta raditi u hotelu".

"Dolaze po našem pozivu, ali se ne sastaju s nama, nego sa svojim stranačkim kolegama. Niko nas nije zvao, iz medija sam vidio da se sastaju u hotelu, šta ćemo mi seljaci tu, imamo naše prostorije koje su relevantne. Mi se ne bavimo politikom, ja sam i sad na traktoru, radim. Svi okolo me zovu da pitaju je li idem, ali naš stav je da nepozvani nigdje ne idemo", rekao je Savo Bakajlić, predsjednik ovog udruženja koje zvanično broji nešto više od 700 članova.

Proizvođači pšenice čekaju četvrtak: Bit će vanredno ako dođemo s traktorima

Ratari ovog udruženja će se sastati sutra u 11 sati s predstavnicima svinjara i mljekara RS, kada će usaglasiti zajedničke stavove, a očekuje se da donesu i konačnu odluku o izlasku na ulice.

U Bijeljini djeluje i Udruženje poljoprivrednika "Sela Semberije", čiji će članovi prisustvovati sastanku sa zvaničnicima RS, a riječ je o proizvođačima koji su prihvatili otkupnu cijenu pšenice od 0,64 KM/kg.

Kukuruz u dobroj kondiciji

Inače, ministar Pašalić je danas ocijenio i da je kukuruz u RS u boljem stanju nego u istom periodu prošle godine. Smatra da će, iako su temperature visoke, stanje biti bolje nego lani.

"Kukuruz je u dobroj kondiciji, imamo problema na pjeskoviti zemljištima gdje vidimo da je niži i da se ne razvija kako treba, ali generalno gledajući situacija nije loša. Vidjet ćemo kakva će biti situacija do kraja jula, tokom avgusta i septembra, ukoliko budemo imali čak i male količine vlage, odnosno padavina, mislim da će ova sezona biti sasvim prihvatljiva, odnosno prosječna", naveo je.

Komentirajući stav proizvođača da je proizvodnja ugrožena zbog nepostojanja adekvatnih zaštitnih mjera, odnosno prekomjernog uvoza, poručio je da su „u pravu“ te da je bilo više inicijativa o rješavanju tog problema, ali da one nisu odobrene u Vijeću ministara BiH zbog loše ispregovaranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Pšenica Kukuruz Otkupna cijena Cijena pšenice Boris Pašalić Milorad Dodik Savo Bakajlić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁