Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz traktora
  • 31.05.2024. 09:00

BiH lani uvezla traktora u vrijednosti oko četvrt milijarde KM, pronašli smo najskuplji!

Brojke nisu nimalo naivne! Koliko je traktora kupljeno u BiH prošle godine, koji su najskuplji?

Foto: Slobodan Živanić
  • 2.407
  • 282
  • 0

Bosna i Hercegovina je lani uvezla 6.186 traktora u vrijednosti većoj od 245,3 miliona maraka. Ako zanemarimo njihov značaj za modernizaciju poljoprivredne proizvodnje i šumarstva, samo je država je na ime dažbina od ovog uvoza inkasirala više od 48,5 miliona KM, potvrđeno je za Agroklub iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.  

Podaci Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) pokazuju da je u 2023. u državi prvi put registrirano više od četiri hiljade traktora, skoro jednak broj u oba bh. entiteta. Treba podsjetiti da se traktori u našoj zemlji registruju samo jednom.

Ko ima najskuplji traktor?

No, zanimalo nas je i koji je to najskuplji uvezeni traktor. Cifra nije mala, a to je bilo i pitanje u našoj anketi koja je završena ove sedmice. A, ona je pokazala da su naši čitaoci dobro upućeni u cijene i "mašine" u BiH – najviše je tačnih odgovora.

Najskuplji uvezeni traktor u BiH u prošloj godini je John Deere 8RX 410, plaćen 762.773 marke! Samo dažbine su koštale više od 129 hiljada KM.

Top tri uvezena traktora u BiH u prošloj godini su i proizvedeni 2023., a oni su:

Svjesni da se bez savremene i moderne mehanizacija teško može opstati u doba sve kompleksnijih vremenskih prilika, ovaj ljubimac je lani stigao u kolekciju "Agro invest grupe BiH", koja u svom sastavu ima sedam firmi na teritoriji Bosne i Hercegovine, a koje se bave ratarskom proizvodnjom.

"Tenk bez cijevi" - John Deere od pola miliona eura

Traktor sa četiri gusjenice koji ima 410 konjskih snaga, razvijen je sa ciljem da što manje utiče na fizičke osobine zemljišta koje se u prvom redu ogledaju kroz bolje raspoređivanje njegove ukupne težine na veću nagaznu površinu te u skladu sa tim manje "ugažavanje" zemljišta.

Dva ljubimca "Agro invest grupe BiH"

U prilog tome govori činjenica da je nagazna površina ovog traktora raspoređena na čak 5,8m2, dok je kod konvencionalnih traktora iste snage i iste težine ova površina manja od dva m2.

Sam ulazi u prohode

Godinu ranije ova Grupa je kupila isti traktor, ali sa 370 konjskih snaga vrijedan 625.865 KM. Ipak, novi "igrač" u polju im je još draži. 

"Veliki dio naših usjeva je pretežno je u brdovitom terenu i s ovim traktorom na gusjenicama olakšavamo radove u polju, da bi sve te parcele doveli u stanje adekvatno da obavimo sjetvu na najkvalitetniji način i u uslovima koji nam ne idu uvijek na ruku morali smo naći rješenje u nabavci ovog tipa traktora te smo zadovoljni s onim što nam oni pružaju", kaže Željko Grumić, inženjer poljoprivrede u ovom preduzeću, dodajući da to dovodi do boljeg gospodarenja zemljištem kao ograničenog prirodnog resursa i osnovne pretpostavke visokih prinosa.

Mehanizator u ovom preduzeću, Darko Komnenović, ima samo riječi hvale za novu savremenu mašineriju, koja je vrlo brzo postala glavna operativa.

"Ovi traktori imaju sva četiri pogona i svu snagu motora prenose na tlo. Ono što smo dobili sa gusjeničarima, jeste da manje sabijaju tlo, dok imaju veću jačinu u vožnji. Definitivno s dolaskom prvog gusjeničara osjetila se razlika, a sva dva suvišno je govoriti", navodi Komnenović, dodavši da štetno sabijanje zemljišta prema nekim istraživanja "odnese" i do 20 odsto prinosa.

Komnenović se od dolaska u ovo preduzeće "druži" sa gusjeničarom

Komnenović se od dolaska u ovo preduzeće "druži" sa gusjeničarom. Većinu posla, kako kaže, završava auto-pilot.

"Traktor upravlja sam, sam ulazi u prohode. Radimo na teškim terenima, tako da sa njim sve lakše je, ali bolje za tlo, a na kraju krajeve i same prinose", kaže nam, ističući da John Deere 8RX 410 ima veliku komociju i svu moguću opremu, te da je uživanje upravljati njim.

"Agro invest grupa BiH" pod raznim kulturama ima zasijano 4.200 hektara na području Dervente, Broda, Odžaka, Glamoča i Grahova.

Top brojke 

Prema podacima od prošle godine, Bosna i Hercegovina ukupno broji 12.212 registrovanih traktora, što je 0,99 posto od ukupnog broja motornih vozila u našoj zemlji. Podaci BIHAMK-a pokazuju da iz godine u godinu raste broj prvi put registrovanih traktora, tako je:

  • 2021. registrovano 2.523 traktora
  • 2022. registrovano 3.005 traktora
  • 2023. registrovano 4.111 traktora

Od ove lanjske brojke, mašine su skoro podjednako registrovali poljoprivrednici u oba bh. entiteta. Tako je u FBiH registrovano 1.966, u RS 1999, a u Brčko distriktu 146 traktora.

Također, u posljednje tri godine zabilježen je i rast vrijednosti uvezenih traktora.

Podatke iz UIO BiH pogledajte u tabeli:

Godina

Statistička vrijednost (KM)

Količina

2021.

135.467.765

3.975

2022.

169.069.334

4.600

2023.

245.322.384

6.186

Uz John Deere, u prethodnim godinama među najskuplje uvezenim traktorima su Claas i New Holland.

Koliko je novih, a koliko polovnih traktora registrirano u našoj zemlji, kao i koji brendovi dominiraju, podaci su koje čekamo iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH, a koji do objave ovog teksta nisu stigli. Stoga ćemo ih naknadno objaviti.

A, do tada, odgovorite na pitanje u našoj anketi ispod teksta! Također, budite slobodni podijeliti na Klubu fotografije vaših mašina. 


Fotoprilog


Tagovi

Uvoz traktora Vrijednost traktora Top tri traktora Najskuplji traktor John Deere 8RX 410 Željko Grumić Darko Komnenović Fendt 942 Vario Agro invest grupa BiH


Autor

Slobodan Živanić

Više [+]

Dugogodišnji novinar i TV voditelj iz Dervente. Uređivao je i vodio emisiju o poljoprivredi na jednoj lokalnoj televiziji.


Partner

Agroklub d.o.o. BiH

Halilovići 10, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
e-mail: info@agroklub.ba web: https://www.agroklub.ba