Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proljetna sjetva
  • 21.04.2024. 09:00
  • Dobojska regija, Republika Srpska, Derventa

"Agro invest grupa BiH" strnim žitima zasijaće 1.750 hektara

Posebnu čar derventskim selima i ove godine daju usjevi uljane repice koja je u fazi punog cvijeta. Nema namjernog, pa čak i slučajnog prolaznika, koji nije zabilježio ovaj prizor.

Foto: Slobodan Živanić
  • 624
  • 269
  • 0

Na oranicama koje obrađuje "Agro invest grupa BiH", koja u svom sastavu ima sedam firmi na teritoriji Bosne i Hercegovine koje se bave ratarskom proizvodnjom, uveliko se obavljaju radovi u poljima na sjetvi kukurza i soje.

Ove godine, pod strnim žitima zasijaće 1.750 hektara na području Dervente, Broda, Odžaka, Glamoča i Grahova.

"Pod pšenicom, kako sjemenskom tako i merkantilnom, ove godine imamo zasijano 1.490 ha površina. Očekuje se u toku ovog mjeseca treća prihrana pšenica, kao i drugo tretiranje lista. Moramo da uradimo zaštitu lista pšenice od bolesti i insekata", kaže Dejan Vukičević, master inženjer poljoprivrede u ovom preduzeću.

Sijati se mora

Dodaje kako vremenske prilike za sada pogoduju sjetvi. "Za sada ima dovoljno vlage u zemljištu. Imamo idealno vrijeme za proljećnu sjetvu, te se nadamo da će i po završetku iste, pasti kiša", navodi Vukičević.

Sjeme skuplje, gnojivo jeftinije

Kada su pitanju cijene, ističe da su sjemena za nijansu skuplja, dok su gnojiva dosta jeftinija u odnosu na sjetvu od prethodne godine.

"U odnosu na jesen, sada imamo nešto skuplje gorivo. Uvijek je tu nešto da iskoči iz nekog normalnog okvira. Ali sijati se mora i mi idemo svojom dinamikom bez obzira na sve", istakao je ovaj inženjer.

Strnim žitima zasijaće 1.750 hektara

Ova grupacija ima i silose za skladištenje žitarica i uljarica u kapacitetu 36.000 tona, od 12.000 u Derventi i 24.000 u Modriči, sjemensku proizvodnju sa modernim doradnim centrom u Derventi te zasad lješanjaka od 220 hektara.

Polja uljane repice turistička atrakcija

Posebnu čar derventskim selima, Polju i Kulini, i ove godine daju usjevi uljane repice koja je u fazi punog cvijeta. Iz godine u godinu ovaj dio Dervente postao je i posebna turističa atrakcija, jer nema namjernog, pa čak i slučajnog prolaznika, koji nije zabilježio ovaj prizor.

Koliko fascinantno izgledaju ta polja, potrudili smo se da vam to pokažemo i iz 'ptičije perspektive'.

Polja uljane repice

Oko 300 hektara uljane repice, koja se koristi za proizvodnju prehrambenog ulja i biodizela, te oko 120 u Glamoču, zasijala je "AIG BiH".

"Uljana repica je u odličnoj kondiciji i u punom cvjetanju. Moram reći da smo zadovoljni stanjem, kako usjeva u Posavini, tako i u Glamoču i Grahovu. Dosta i pčelara u neposrednoj blizini drži svoje pčele koje ju oprašuju", kaže Vukičević, dodajući da je riječ je o jednoj od važnijih biljaka za pčelinju pašu i razvoj pčelinjih društava.

Inače, ova biljka se proizvodi zbog dobijanja ulja, a u sjemenu uljane repice ima oko 40% ulja i oko 20% bjelančevina.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a potom u... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Uljana repica Uzgoj uljane repice Agro invest grupa BiH Proljetna sjetva Silosi za skladištenje Dejan Vukičević


Autor

Slobodan Živanić

Više [+]

Dugogodišnji novinar i TV voditelj iz Dervente. Uređivao je i vodio emisiju o poljoprivredi na jednoj lokalnoj televiziji.