Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • John Deere
  • 26.05.2024. 16:00

"Tenk bez cijevi" - John Deere od pola miliona eura

Mnogo prostora, malo buke. Čak je i frižider veći nego kod prethodnih modela.

Foto: Đorđe Lalić
  • 60
  • 19
  • 0

Seriju 8RX John Deere proizvodi samo u SAD-u, kao i kompletnu seriju osam. Postoje četiri modela 8RX traktora -310, 340, 370. Onaj najveći - John Deere 8RX 410 za razliku od RT serije ima četiri gusenice.

Pogoni ga "PowerTech" PSS šestocilindrični motor od devet litara, koji sada može da ispuni EU standard "Stage V". Ima 410 nominalne konjske snage što, kaže iz sektora prodaje mehanizacije kompanije KITE d.o.o Goran Demko Rihter, pri 1.900 o/min razvije još 30 KS više. Pri oranju, umjesto 410, razvije oko 443 KS.

"Zašto traktor sa gusenicama? Zato što ima nulto proklizavanje prilikom teških operacija i značajno manje je sabijanje tla", rekao je Demko Rihter i dodao da je ovaj guseničar prosječne težine više od 17 tona dok je maksimalna dozvoljena težina traktora čak više od 24 tone.

Postoje dvije varijante transmisije

Bitna komponenta ovog traktora je i John Deere 1700 plivajući most, specijalno razvijen za ovu seriju koji doprinosi neophodnoj čvrstoći i omogućava podešavanje razmaka gusjenica za potrebe različitih poslova.

Mnogo prostora u kabini

"Kada je transmisija u pitanju, postoje dvije varijante - e23 "powershift" sa 23 brzine naprijed i 11 nazad i "autopower" transmisija. U posljednje vrijeme izbačena je i "e-autopower" (ekonomik)."

Mnogo prostora, malo buke - ukratko o kabini ovog gabaritnog traktora. Čak je i frižider veći nego kod prethodnih modela. 

Cijena od 450 do 500 hiljada eura

Na zadnji par traktora je moguće postaviti do šest parova hidrauličnih izvoda i do dva na prednjem dijelu, a maksimalni protok pumpe je, kako Demko Rihter kaže, 318 l/min. 

"Podizna moć hidraulike zavisi od izbora hidrauličnog sistema, a kod ovog traktora je nekih 9.000 kg. Cijena zavisi od opreme - od izbora gusjenica, transmisije, poteznice pozadi, prednje hidraulike, tegova i slično, a u rasponu je od 450 do 500 hiljada eura + PDV", rekao je menadžer kompanije KITE d.o.o.


Tagovi

John Deere Kite Goran Demko Rihter PowerTech Traktor gusjeničar Cijena 8RX 410


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva