Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oprez!
  • 26.04.2023. 09:00

U saobraćaju je najopasniji neosvijetljeni traktor, ali i prljavi točkovi

Vozač koji se sa zemljane površine uključuje u saobraćaj obavezno mora zaustaviti vozilo i ukloniti blato sa točkova

Foto: Maja Celing Celić
  • 75
  • 15
  • 0

April je vrijeme intenziviranja poljoprivrednih radova, a što u pravilu znači i veći broj traktora na putevima. Stoga, nije zgoreg podsjetiti na oprez kako traktoriste, tako i ostale učesnike u saobraćaju. Samo ovog mjeseca zabilježena su dva tragična slučaja u BiH.

Kod Glamoča je 79-godišnjak poginuo prilikom pada s traktora tokom prijevoza stajskog đubriva, a na šumskom putu u mjestu Miljakovci kod Prijedora smrtno je stradao vozač traktora uslijed prevrtanja. Lani je u Republici Srpskoj evidentirano 60 saobraćajnih nesreća u kojima su učestvovali traktori, a poginule su četiri osobe.

Očistite točkove

Prema preporukama stručnjaka, trakotirsti bi trebali i očistiti točkove prilikom izlaska na asfalt kako ne bi iznosili blato na kolovoz te ugrozili druge učesnike.

Klizava podloga može dovesti do gubitka kontrole nad vozilom (Foto: Karolina Rastija)

"Kada padne kiša dolazi do mješanja zemlje i vode. Stvara se klizava podloga na kojoj se, prilikom kočenja, produžava zaustavni put, a može doći do gubitka kontrole nad vozilom", pojasnili su iz Auto-moto saveza RS, napominjući da vozač koji se sa zemljane površine uključuje u saobraćaj obavezno mora zaustaviti vozilo i ukloniti blato sa točkova. Vozačima traktora koji nemaju kabinu skreće se pažnja da uvijek koriste remove.

Traktorista se prevrnuo IMT-om, lakše povrijeđen dobio i kaznu

U traktorskoj prikolici maksimalno se može prevoziti pet lica koja treba da sjede na podu prikolice. Također, napominju da vožnja pod uticajem alkohola može doprinijeti nastanku greške pri rukovanju radnom mašinom, a samim tim do teških posljedica po vozača, kao i drugih učesnika u saobraćaju.

Rotaciono svjetlo

Na traktoru za vrijeme vožnje po javnom putu mora biti upaljeno žuto rotaciono svjetlo. Ako je vozač iz nekog razloga primorani da zaustavi traktor na putu, mora preduzeti sve preventivne mjere kako bi traktor bio uočljiv od strane drugih učesnika u saobraćaju, a pri tome se misli na uredne svjetlosno signalne uređaje, rotaciono svjetlo i sigurnosni trokut.

S predavanja u Šipovu (Foto: AMS RS)

"U saobraćaju je najopasniji neosvijetljeni traktor. Kao takav je teško uočljiv zbog čega najčešće dolazi do saobraćajnih nezgoda s najtežim posljedicama", objasnio je nedavno sekretar Auto-moto društva "Šipovo", Dalibor Vranić, ratarima iz Strojica u sklopu preventivne kampanje AMS RS "Osvjetlaj obraz, domaćine! Označi traktor žutim rotacionim svjetlom".

Tokom predavanja naglasio je da su u toku proljetnih radova, ratari u jeku sjetve moraju imati ispravne traktore i radne mašine, te pravilno koristiti svjetlosnu signalizaciju.

U BiH više od 10 hiljada traktora

Prema podacima Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba iz 2022. godine, u Bosni i Hercegovini je ukupno registrovano 10.122 traktora, što je 0,85 posto od ukupnog broja motornih i priključnih vozila. Samo lani je prvi put registrirano 3.005 traktora, navedeno je u informaciji o registrovanim vozilima u BiH u periodu januar-decembar 2022.

Registracija traktora i sigurnost - šta morate znati, opasan je i parkiran?

Podsjetimo, prema Pravilniku o registraciji vozila BiH, za traktore, radne mašine i motokultivatore, kao i vozila na motorni pogon čija zapremina motora ne prelazi 50 cm³, važenje registracije nije vremenski ograničeno, uz obavezu posjedovanja stikera naljepnice i polise o osiguranju vozila koje ne smiju biti starije od godinu dana.


Tagovi

Traktor Rotaciono svjetlo Traktoristi Upravljanje traktorom Dalibor Vranić AMS RS BIHAMK


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.