Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kala
  • 30.05.2020. 16:30

U semberskoj ravnici uspijevaju čak i afričke kale

Ukoliko se kale proizvode u zaštićenom prostoru, na tržište dospjevaju početkom marta, a ako je riječ o kasnim sortama, onda za prodaju prispjevaju sredinom aprila.

Foto: Julijana Radenković
  • 534
  • 65
  • 0

Da u plodnoj Semberiji, pored žitarica mogu dobro uspijevati i ukrasne biljne vrste, potvrdiće tamošnji stanovnici koji od uzgoja cvijeća ostvaruju i sasvim zadovoljavajuće prihode.

Kala je zahtjevan cvijet

Jedna od njih je i Borka Radovanović, iz sela Velika Obarska koja se odlučila baviti proizvodnjom kala. Ovo atraktivno cvijeće uzgaja već četiri godine, u dva plastenika.

Sadnja kala je od juna do septembra, zato što je taj period njihova faza mirovanja kada ne cvjetaju. Ukoliko se proizvode u zaštićenom prostoru, na tržište dospjevaju početkom marta, a ako je riječ o kasnim sortama, onda za prodaju prispjevaju sredinom aprila. Vegetacijska sezona im traje sve do kraja juna.

Na početku to je bilo samo iz hobija, a dospijelo cvijeće uglavnom je poklanjala porodici i prijateljima. Kasnije se odlučila intenzivirati proizvodnju i na taj način ostvariti dodatnu zaradu za svoje domaćinstvo, kako navodi srpskainfo.com.

Bolesti kale u intenzivnoj proizvodnji

Prema njenoj procjeni, plodno zemljište je glavni razlog za uspješnu proizvodnju.

"Ipak, koliko god da je ovaj cvijet lijep, on je isto toliko i zahtjevan. Treba dosta truda i rada u plasteniku jer cvijeće ne zna ni za praznik ni za vikend. Da bi biljke bile zdrave i u dobroj kondiciji, potrebno je redovno primjenjivati orezivanje, zalijevanje, prihranu, kao i brojne druge aktivnosti", navodi ova vrijedna uzgajivačica.

Agrotehniku primjenjivati čitave godine

Dodaje kako treba najmanje tri do četiri puta na dan obići cvijeće i prekontrolisati da li je sve u redu. Ukoliko je potrebno, treba preduzeti adekvatne mjere kako bi se dobio lijep i zdrav cvijet.

Ipak, kako kaže, moraju se poštovati i preporuke stručnjaka.

"Čitam literaturu i pratim najnovija dostignuća na internetu, ali zaista mislim da je presudna ljubav prema biljkama", navodi cvjećarka.

Jelena Milojević: Uzgoj cvijeća traži rad i posvećenost, ali i opušta

Takođe, tokom čitave godine trebalo bi primjenjivati agrotehničke mjere. Zemljište i sjemenski materijal treba da budu zdravi.

"Imam kvalitetno sjeme i zemlju, a u rasadniku sam svaki dan. Posebno se mora voditi računa o promjenama temperatura", navodi ona.

Iako ona nije jedina koja se bavi uzgojem kala na ovom području, nema problema sa konkurencijom. Spojila je lijepo sa korisnim, a sa toliko truda i angažovanja ni rezultati ne izostaju.

Pravilno njegujte ljetnje cvijeće i ono će vas nagraditi obilnim cvjetanjem

U svojim plastenicima ima oko 400 sadnica. Za sve ovo vrijeme koliko se bavi ovom proizvodnjom, uzgojila je oko 4.000 biljaka.

"Kala mnogim proizvođačima cvijeća, osim inspiracije predstavlja i sigurnu egzistenciju", zaključuje Borka.


Tagovi

Proizvodnja kala Uzgoj cvijeća Borka Radovanović Dodatna zarada Zahtjevan cvijet Agrotehničke mjere Kvalitetno sjeme Proizvođači cvijeća


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.