• Ljetnje cvijeće
  • 10.05.2020. 12:00

Pravilno njegujte ljetnje cvijeće i ono će vas nagraditi obilnim cvjetanjem

Ljetnje cvijeće koje krasi balkone i terase traži određenu njegu tokom sezone. Saznajte kako ga pravilno zalijevati, prihranjivati, njegovati i održavati da zasija u punom sjaju.

Foto: JumpStory
  • 1.576
  • 212
  • 0

Cvijeće traži određenu njegu tokom sezone kako bi u svakom trenutku dalo svoj puni cvat. Važno je odabrati biljke zavisno od položaja balkona ili terase. Ukoliko se nalaze na sjevernoj strani, sadite niske i čvrste biljke koje će se oduprijeti sjevernim vjetrovima. Osunčane pozicije, na jugu ili zapadu su najpoželjnije jer je za sunčane položaje i najveći izbor cvijeća.

Što uzgajati na južnoj strani balkona ili terase?

Takođe morate odlučiti hoćete li saditi niske biljke, visoke ili pak one viseće. Puzavicama i penjačicama je važno osigurati potporanj odnosno armaturu po kojoj će se penjati kako ne bi došlo do njihovog lomljenja.

Zalijevajte ih odstajalom vodom

Ne zahtijevaju sve biljke istu količinu vlage, zato potreba za zalijevanjem zavisi od biljne vrste, ali i od položaja teglica ili sandučića. Naravno, što je više biljaka u posudi, one brže crpe vodu, a zemlja na sunčanim i vjetrovitim položajima brže se suši pa će u tim slučajevima trebati i češće zalijevati. Važno je koristiti odstajalu, a nikako hladnu vodu direktno iz vodovoda.  

Najbolje je biljke zalijevati naveče jer će se površina listova osušiti i ono neće biti podložno propadanju i pojavi truleži. Ako ne možemo biljke zaliti tokom večeri, onda je bolje obaviti jutarnje zalijevanje. Izbjegavajte to činiti sredinom dana jer može imati negativan efekt. Kada tokom vrućeg dana zalijemo biljke s hladnom vodom one doživljavaju stres što može dovesti do odbacivanja cvjetova, pupova i listova. 

Prihranjujte biljke s đubrivom bogatim fosforom

Biljke u vrtu rastu u živom tlu punom hranjivih materija, a biljkama u saksijama je na raspolaganju samo ono što im mi damo. Stoga ih redovno prihranjujte, a one će vas nagraditi obilnim cvjetanjem. Žućkasti listovi najčešće su prvi znak manjka nutrijenata u tlu, što nije veliki problem ako reagujemo i povremeno prihranjujemo biljke.

Odaberite pravo đubrivo za vaše biljke

Ipak, treba uzeti u obzir i jednu stvar - ako ih pretjerano đubrite azotom, one će dati obilje listova na račun cvjetova. Stoga koristite tekuće đubrivo bogato fosforom koji pozitivno djeluje na cvjetanje. Zavisno od biljne vrste, ovo đubrivo se dodaje svakih 8 do 10 dana, a nekad i rjeđe. Vodite računa da je zemlja odnosno supstrat vlažan, a preporučuje se đubriti neposredno nakon zalijevanja.

Režite ocvale cvjetove i uvenule listove

Čišćenje uvenulih listova i ocvalih cvjetova najvažnija je redovna mjera njegovanja, nakon zalijevanja i prihranjivanja. Važno ih je ukloniti jer će uvenuli dijelovi početi truliti i pljesniviti, a to povećava i šanse za mogućnost stvaranja gljivičnih bolesti. Uklanjanjem ocvalih se podstiče stvaranje novih cvjetnih pupoljaka i omogućava biljci kontinuirano cvjetanje.

Talog kafe hrani biljke, ali i štiti od štetočina

Prilikom čišćenja možete i podrezati predugačke izdanke ili ispraviti biljku potpornim štapovima. Čistite biljke i od prašine, paučine i štetočina.

Zaštita bilja tokom ljeta

Važno je pratiti i pojavu bolesti i štetočina te reagovati u pravo vrijeme. Vrlo česta je pojava raznih oboljenja poput hrđe, truleži i plijesni te štetnih organizama. Čim primijetite prve simptome promjene boje na lišću ili cvjetovima, uklonite ih. Za zaštitu se mogu koristiti razni prirodni preparati na bazi bijelog luka, pepela, buhača i ulja.


Tagovi

Balkonsko cvijeće Njega cvijeća Orezivanje Prihrana Zalijevanje


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.