Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Južni balkon
  • 30.04.2018. 18:30

Što uzgajati na južnoj strani balkona ili terase?

To što imate balkon ili terasu koja je čitav dan okupana suncem, ne znači da na njemu neće uspijevati cvijeće, začinsko bilje, povrće i voće.

Foto: Flickr/Doug Beckers
  • 2.632
  • 205
  • 0

Kada govorimo o balkonu okrenutog prema jugu, podrazumijevamo da nema ni malo sjene. Dakle, sunce na njemu prži cijeli dan. Bez obzira na to, postoji cvijeće pa ćak i povrće i voće koje će uspijevati na takvom balkonu. Naravno, bit će im potrebno više pažnje, posebno što se tiče zalijevanja i prihranjivanja. 

Imajte na umu da se posude u kojima su biljke pregrijavaju pa nije loše da budu bijele boje. Zemlju stabalcima možete prekriti drvenim malčem ili kuglicama kako bi se spriječilo ispravanje vlage. Biljke će zahtijevati više zalijevanja, čak i dva puta dnevno. Zalijevajte ih odstajalom vodom ili, ako je direktno iz slavine, ujutro hladnom, a navečer mlakom. 

Uspravni vrtovi - odlično rješenje za mala dvorišta i balkone

Biljke na južnoj strani balkona zahtijevat će i više đubrenja jer će više cvjetati pa ih prihranjujte svakih 10 do 14 dana

Na sunčanoj strani se mogu uzgajati sve biljke koje ne zauzimaju puno prostora i vole sunce. Također, biljke koje obično rastu u djelomičnoj sjeni, uspjet će na ovakvom mjestu ako im možete pružiti hlad u popodnevnim satima. 

Cvijeće

Cvijeće koje trpi puno sunca su karanfili (Dianthus), pelargonija (Pelargonium), petunija (Petunia), verbena (Verbena officinalis), kadifa (Tagetes), noćna frajla (Mirabilis jalapa), krizanteme (Chrysanthemum) i ruže (Rosa). Vrućinu i nedostatak vode odlično trpe bugenvilija (Bougainvillea) i prkos (Portulaca grandiflora). 

Ako imate mjesta, možete posaditi hibiskus (Hibiscus), vrni sljez (Altheaea rosea) i oleander (Nerium oleander). Također i plumeriu (Plumeria), jasmin (Jasminum officinale), gardeniju (Gardenia).

Začinsko bilje

Na južnoj strani će uspijevati svaka vrsta bosiljka i peršina. Možete uzgajati i kopar, ružmarin, kadulju i lavandu kojima treba malo veća posuda. U manjim posudama možete uzgajati origano, majčinu dušicu, borač, vlasac i mentu. Uzgoj stabla curryja je također moguć ako imate više prostora jer mu treba veći lonac. 

Kako uzgojiti povrće u vreći 

Povrće

Uzgoj povrća na sunčanom balkonu je jednostavan. Ondje će uspijevati sve lisnato povrće kao što su salate, ali i kelj, raštika. Sunce vole i paradajz, paprika, patlidžan te krastavci, mahune, tikvice, mrkve i rotkvice. 

Voće 

Možete uzgajati bilo koje patuljasto stablo. Sve citrusne sorte rast će dobro na suncem okupanom balkonu. Također, na jugu će odlično uspijevati i masline. 

Kako uzgojiti limun iz sjemena

Izvor: Balcony Garden Web


Tagovi

Južna strana Cvijeće na južnoj strani Povrće Voće Balkonsko cvijeće Balkonsko povrće Sunčana strana


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas