Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja cvijeća
  • 13.05.2020. 11:30
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Trebinje

Jelena Milojević: Uzgoj cvijeća traži rad i posvećenost, ali i opušta

Na početku je mislila da je sve znatno jednostavnije. Međutim, ispostavilo se da to i nije baš tako. Kako je riječ o velikim ulaganjima, rizično je upuštati se u priču bez potrebnog znanja.

Foto: Arhiva Jelene Milojević
  • 1.124
  • 87
  • 0

Uzgoj cvijeća je lijep ali i zahtjevan posao - traži dosta ulaganja, truda, kao i znanja. Ako se sve radi kako treba, takođe je i isplativ, objašnjava Jelena Milojević, proizvođač cvijeća koja je u ovoj priči već sedam godina.

Prodaja cvijeća ipak nije stala -zadovoljne i mušterije

"Imala sam male plastenike za uzgoj povrća, za kućne potrebe pa sam prije devet godina počela da radim presadnice povrća. Bilo mi je sve to zanimljivo. Kako sam prve godine uspjela sve da prodam, odlučila sam da nastavim, a onda sam pokušala i sa proizvodnjom cvijeća. Prve godine to nije ispalo kako treba, treće je bilo savršeno. Onda smo se spojili sa Italijom i Holandijom, odakle uvozimo mlade biljke, sadnice koje u februaru prepikiramo i onda ih uzgajamo. Neke vrste i sijemo, ali većinom uvozimo mlade sadnice", kaže naša sagovornica.

Sa poslom završava tek oko ponoći  

Priznaje da je na početku mislila da je sve znatno jednostavnije. Međutim, ispostavilo se da to i nije baš tako. Kako je riječ o velikim ulaganjima, rizično je upuštati se u priču bez potrebnog znanja.

"Treba dosta rada, ali i učenja. Neophodno je znati čime presadnice prskati, kojim sredstvima protiv polijeganja, kojim protiv gljivičnih oboljenja, protiv pepelnice... Zaštitu treba obaviti u prvih mjesec dana da bi kasnije imali zdravu biljku koja se može  presaditi na balkone. Prve godine sam se mučila  jer nisam znala ni kako se šta zove ni koji se preparat upotrebljava. Stalno sam čitala. To je važno jer je nabavka sadnica i sjemena skupa. Uložim od  3.000 do 8.000 KM, u zavisnosti od vrsta, za jednu sezonu. Neko uloži i više. Potrebno je i više sredstava da se cvijeće odgoji", priča Jelena.

Svaki dan 8 sati provede u plasteniku

U plasteniku ova vrijedna uzgajivačica provede dobar dio svog slobodnog vremena. Kažemo slobodnog jer je inače zaposlena. Ipak, nije joj  teško, uzgoj cvijeća za nju je hobi koji nakon napornog radnog dana opušta.

"Proizvodim sezonsko cvijeće od januara do juna i onda radim za zimsku proizvodnju od kraja avgusta do kraja oktobra. U periodu od januara do prvog juna mislim da skoro svaki dan treba najmanje 8 sati provesti u plasteniku. Uglavnom u poslovima niko mi ne pomaže, mada sam ove godine djecu malo uključila. Prvih mjesec dana kad presađujem volim da radim sama i to polako. Ako sam na poslu do 15, već u 16 sati sam u plasteniku. Završim uveče u  ponoć ili kasnije pa opet ujutru na posao. To je najteže na početku, onda to sve krene lakše", navodi ona i dodaje da imaju i dosta olakšica u proizvodnji, kao i sistem za navodnjavanje

Korona nije zaustavila prodaju cvijeća

Pored cvijeća, proizvodi i sadnice povrća - paradajza, paprike, patlidžana, krastavaca. Sve kad se sabere ove godine je kaže proizvela 15.000  biljaka, od toga 12.000 različitog cvijeća. I pored otežanih okolnosti koje je donio virus korona, uglavnom je uspjela sve da proda.

"S jedne strane, zbog ove situacije, nije bilo cvijeća iz Čapljine i Ljubuškog. Prethodnih godina je bilo preprodavaca koji prodaju to cvijeće na pijaci, tako da je to nama, trebinjskim proizvođačima, išlo u prilog. S druge strane, zatvorene su i  granice pa smo ostali bez kupaca iz Crne Gore - Nikšića, Podgorice, ali i mušterija iz susjednog Dubrovnika. Ako se otvore granice od juna, možda će se nešto i prodati ako ostane", navodi sagovornica. Takođe, već četvrtu godinu i grad otkupljuje od domaćih proizvođača cvijeće, a to rade i komunalna preduzeća iz okolnih opština - Bileće, Nevesinja i Gacka. To mnogo znači jer je riječ o većim količinama tako da je Jelena zadovoljna kako je išla prodaja. 

Pored cvijeća, kupac dobije i pravi savjet

Pored dobrog cvijeća, kupac može da računa da će u rasadniku "Kalina" dobiti i pravi savjet kako da brine o njemu, odnosno, čime treba da ga prihranjuje, kako da orezuje i da ga održava. Jer, ko hoće da ima lijepe balkone treba biljke da održava, prska redovno, prihranjuje sedmično i da ima određeni supstrat, poručuje naša sagovornica.


Fotoprilog


Tagovi

Uzgoj cvijeća Prodaja cvijeća Presadnice povrća Jelena Milojević Velika ulaganja Nabavka sadnica Sistem za navodnjavanje Domaći proizvođači Prihrana cvijeća


Autorica

Marija Manojlović

Više [+]

Diplomirana novinarka sa višegodišnjim iskustvom rada u medijima. Ljubiteljica prirode i svega što ima veze sa selom.