Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovite vrste
  • 05.04.2020. 13:30

Evo koje sobne biljke djeluju opuštajuće na vaš organizam

U ovim momentima važno je da u stanu imamo atmosferu i komfor koji će nam omogućiti da vratimo izgubljenu energiju.

Foto: Julijana El Omari
  • 701
  • 36
  • 0

Zbog proglašene pandemije, sve većeg broja oboljelih i preminulih od korona virusa, teško je da možemo, ali moramo se suočiti sa stresnim situacijama. Zato je u ovom periodu veoma izazovno sačuvati mentalno zdravlje. Nakon svakodnevnih informacija o virusu, ekonomskoj krizi i brzi o zdravlju nas samih i dragih nam ljudi, ne nalazimo vremena za mentalno i fizičko opuštanje.

Mini bašta: Savjeti za baštovane početnike

U ovim momentima je važno da u stanu imamo atmosferu i komfor koji će nam u predstojećim danima vratiti izgubljenu energiju. Pošto je ograničeno i kretanje, ipak možete nešto da učinite za sebe, a to je da dio, sada nedostajuće, prirode unesete u svoj dom. 

Birajte bilje koje ne zahtjeva puno pažnje

Ipak, vrlo je moguće da mnogi od vas nikada nisu gajili biljke ili ih ne uspjevaju održati u životu čak ni mali vremenski period. Zato je važno napraviti pametan izbor i odabrati one koje ne zahtjevaju pretjerano puno pažnje i kojima odgovaraju uslovi koje imate u prostoru u kom živite. Predstavljamo vam nekoliko vrsta koje će sigurno probuditi čula i opustiti napetost svojim izgledom i mirisima, a usput će oplemeniti prostor.

Jasmin

Svi znamo kako on ima jak i opojan miris, koji ne samo da prija našim čulima, već je i naučno dokazano da poboljšava kvalitet sna. Dobar san značajno utiče na fizičko i psihičko zdravlje pa ako ga sebi obezbjedite i funkcionalnost će biti bolja i još ćete uspjeti kanalisati emocije.

Koje ukrasne biljke je najbolje imati u domu i u neposrednom okolišu?

Mnogi znaju da ovu biljku koriste i kao glavni sastojak za mnoge parfeme, kao i za aromaterapiju jer izuzetno utiče na dobro raspoloženje. Iz svega ovog da se zaključiti da je najbolje mjesto za držanje spavaća soba. Jasmin je penjačica, te treba mu obezbjediti oslonac. Voli sunce, orošavanje i zalijevanje. 

Lavanda

Tjera moljce, drži se pod jastukom za dobar san, od nje se prave eterična ulja. Ova mediteranska biljke poznata je po ljubičastim cvjetovima i srebrnim listovima, a njen opojan miris smanjuje nivo stresa i anksioznosti, a uz pomoć nje mogu se smanjiti i ubrzani otkucaji srca. Često se može vidjeti u dvorištima kuća, ali je sve češće sade i u žardinjerama na terasi.

Isto kao i jasmin, prija joj sunce, s tim da ne mora redovno da se zalijeva. Vrlo je jednostavna za održavanje i ako je nabavite, nećete se pokajati. 

Ružmarin

Evo još jedne biljke sa mediterana koja je aromaterapijska. Pročišćava i bogati kvalitet zraka u sredini u kojoj se nalazi. Može pomoći bržem pamćenju jer pospješuje moždanu funkciju. Kao i ostale biljne vrste, u stanju je sniziti nivo stresa i anksioznosti. Takođe, možete ga dodavati i jelima jer se koristi kao začin. Kako je porijeklom sa mediterana, voli sunčana mjesta

Aloja

Smatra se jednim od najboljih prečišćivača zraka, a mnogi je koriste i za lječenje u vidu preparata. Ima sočne i mesnate listove i vrlo umirujuće dejstvo na oštećenu kožu, od sunca, raznih upala i povreda. Ova biljka smanjuje i nivo ugljičnog dioksida tokom noći i može ukloniti štetne hemikalije iz zraka. 

Pravilno njegujte sobno cvijeće i zimi

Odlično se pokazala u smanjenju simptoma anksioznosti kod osoba koje je imaju u okruženju. Lako se održava i ne mora se često zalijevati jer nema veliku potrebu za vlagom. Ona vlažnost održava sama kroz listove. Idealna je za ljude koji nemaju vremena, a opet žele osloboditi svoje tijelo i duh od stresa. 

Hrizantema

Ublažava simptome brige i stresa. Ukoliko je pijete kao čaj, ima tu moć da opusti organizam. Veoma je ljekovita i koristi se čak i za lječenje visokog krvnog tlaka, groznice, bolova u grudima, prehlade, glavobolje, otoka i vrtoglavice. Čaj od hrizanteme je popularan u južnoj Kini, a dokazano je da će pomoći i kod simptoma anksioznosti, kao i pri opuštanju nervnog sistema.

Bršljan

Pozitivno utiče na kvalitet sna, a smanjuje odnosno smiruje alergije, ima i pozitivno dejstvo na ljude oboljele od astme. Veoma su cjenjeni preparati na bazi bršljana protiv kašlja, respiratornih upala i naravno celulita. 


Tagovi

Biljke Cvijeće Sobno cvijeće Sobne biljke Biljke koje opuštaju Zabrana kretanja


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.