• Začinske biljke
  • 28.10.2018. 09:30

Mini bašta: Savjeti za baštovane početnike

Da biste bili uspješan baštovan, potrebno je znanje i vježba. Zato počnite sa začinskim biljkama!

Foto: Bonnie Plants
  • 504
  • 37
  • 0

Ukoliko ste tek na početku, kada je riječ o baštovanstvu, ne bi trebalo da "zagrizete veliki zalogaj". Savjet je da krenete sa malom biljnom baštom, u kojoj će se naći vlašac, nana, ruzmarin, origano, peršun, kopar, timijan, bosiljak. Osim što ćete steći praksu i naučiti osnove sadnje i njege biljaka, ujedno ćete imali atraktivan balkon ili terasu, posebno ako se opredjelite za iste takve saksije ili žardinjere. Ove biljke su ujedno i jedne od najlakših za sadnju i održavanje, a bit će sjajan dodataka vašoj trpezi! To se posebno odnosi na nanu i ruzmarin.

Saksije ili žardinjere, čiji je prečnik oko 45 cm i više, mogu da prihvate do pet biljaka, dok je u manje, prečnika 35 cm, najbolje da smjestite po tri biljke. Mjerite odgore, preko otvora saksije. Možete da koristite i pravokutne kutije za cvijeće. koje koristite na prozorima, Uvijek imajte na umu da će prostor, koji je ostao prazan, biti popunjen kada biljke porastu.

Pronađite sunčano mjesto za svoju malu baštu. Saksije napunite zemljom za cvijeće, a potom posadite biljke. Obavezno ostavite prostor između njih! Zalijte čim obavite sadnju i ne zaboravite da provjeravate vlažnost zemlje u narednim danima. Zabodite prst u zemlju, na dubinu od 2.5 cm. Ukoliko je zemlja suha, vrijeme je za zalivanje!

Čim biljke porastu dovoljno da mogu da se jedu, možete da ih berete. Orežite škrama vrhove, ali vodite računa da nikada ne uzmete više od trećine biljke u jednoj berbi. 

Nakon mjesec dana potrebno je obaviti prihranu biljaka, kroz navodnjavanje. Preporuka je na svakih sedam do 14 dana, ali vodite se onim što piše na uputstvu. 

Kada steknete dovoljno iskustva - spremni ste za baštu vani! Srećno!

Pogledajte video:


Izvori

Bonnie Plants


Tagovi

Početnici baštovani Začinske biljke Mini bašta


Autorica

Aleksandra Kekić

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi