Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cvijeće
  • 08.03.2020. 09:00

Koje ukrasne biljke je najbolje imati u domu i u neposrednom okolišu?

U susret 8.martu, donosimo vam neke od predloga izbora cvijeća koje bi trebalo da imate u svojem domu i vrtu.

Foto: Pixabay/ArtisticOperations
  • 1.962
  • 47
  • 0

Sve što nas okružuje ima svoju energiju, od ljudi pa do biljaka. Predlažemo vam nekoliko sljedećih ukrasnih vrsta koje bi svakako trebali da imate u svojem domu, kako biste se okružili dobrim vibracijama i oplemenili životni prostor.

Kadulja

Ova ljekovita vrsta je pravi zaštitnik doma. U svijetu je smatraju i svetom biljkom, a prema nekim istraživanjima, prostim udisanjem njenog aromatičnog mirisa, opustićete čula i cjelokupni organizam.

Drvo novca

Veoma je popularno među ljubiteljima hortikulturnih vrsta. Debele grane i mesnati listovi simboliziraju rast i napredak, a po nekima čak i bogatstvo. Njegove benefite najbolje ćete iskoristiti ako ga postavite u svojem dnevnom boravku. Što ste mu bliži, bolja će energija doći do vas,  kako pišu Poslovne novine.

Limunovo drvo

Gajenje ovog citrusa takođe unosi balans u vašu svakodnevnicu, pored prednosti uštede novca prilikom kupovine navedenog dragocjenog voća. Stablo voli svijetlu poziciju pa ga je najbolje smejstiti u blizini vrata.

Male ruže

Ovo cvijeće je veoma atraktivno za vrt, a ima i ljekovite osobine. Neka od njenih blagotvornih uticaja su da djeluje umirujuće na kožu, ima protuupalna svojstva, ublažava anskioznost i probavne smetnje, a djeluje čak i protiv depresije.

Orhideja

Riječ je o zanimljivom i atraktivnom cvijeću, veoma privlačnom zbog svog lijepog izgleda, ali samo ako je dobro pazite. Postoji vjerovanje da biljka donosi prosperitet u život. Ne voli suho okruženje i u njemu može najprije da uvene. 

Ruzmarin

Ugodnog je mirisa i ima snažan efekat na um, tijelo i duh. Ova ljekovita biljka ima antibakterijske i antioksidativne karakteristike, ublažava stres i podstiče dobro zdravlje. Imajte ga uvijek u svojoj spavaćoj sobi i osigurali ste sebi dobar san.

Lavanda

O njoj se zna već dosta. Ima dosta odličnih osobina, a boja njenog cvijeća je specifična. Pored autentičnog mirisa, dobra je i za zdravlje uma i tijela, čime podstiče i lučenje hormona sreće. Želite li sklad u svom tijelu, udišite miris lavande.

Zeleni ljiljan

Ova biljka, (Chlorophytum comosum), takođe je odlična za zdravlje. Njeno dugo, usko lišće čisti i podiže kvalitet zraka u svakom domu gdje se nađe. Zato postavite ga u kuhinju, kako biste detoksicirali svoj okoliš.


Tagovi

Ukrasne vrste Uzgoj cvijeća Ljekovite vrste Drvo novca Limunovo drvo Gajenje citrusa Mini ruže Atraktivno cvijeće Zeleni ljiljan Miris lavande


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer