Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 27.03.2024. 10:30

"Upaljen" meteoalarm zbog vjetra, gdje će puhati najjače?

Stabilizacija vremenskih prilika očekuje se od 29. marta i zadržat će se do 3. aprila, a onda novo pogoršanje!

Foto: Julijana Kuzmić/FHMZ
  • 202
  • 13
  • 0

Za veći dio BiH aktiviran je narandžasti meteoalarm koji je na snazi danas i sutra, 27. i 28. marta. Jak vjetar južnog smjera očekuje se u regijama Hercegovine, zapada i jugozapada Bosne te djelimično u centralnim područjima. Udari vjetra dosezat će brzinu 40-70 km/h, u višim predjelima u Krajini i Hercegovini ponegdje će prelaziti 80 km/h. Na sjeveroistoku (Semberija, Posavina) puhat će umjereno do jako uz udare od 40 do 60 km/h.

Moguća su strukturalna oštećenja te prekidi u snadbijevanju električnom energijom.

Temperature zemljišta dosta visoke

Visoke temperature zraka za ovo doba godine, koje traju duži vremenski period, dovele su do ranijeg pokretanja vegetacije i jačanja životnih procesa kod ozime pšenice i drugih niskih ratarskih biljaka. Temperature zemljišta su dosta visoke za ovo doba godine, tako da se nastavljaju procesi bokorenja i ukorjenjivanja kod ozimih kultura. Također, pokrenule su i cvjetanje kod ranocvjetajućih voćnih kultura što može potencirati veću opasnost od pojave mrazeva koji su mogući u narednom periodu.

Počelo je izvođenje proljetnih radova u polju (Foto: Depositphoto/fotokostic)

Zahvaljujući lijepom vremenu počelo je izvođenje proljetnih radova u polju i priprema zemljišta za ranu proljetnu sjetvu. U većini proizvodnih područja u dubljim slojevima zemljišta ima zimske rezerve vlage, dok je u površinskom sjetvenom sloju zemljišta manje vlage tako da su neophodne nove količine padavina, navedeno je u agrobiltenu RHMZ RS.

Tokom protekle sedmice uočena je aktivnost insekata. U usjevima uljane repice registrirano je prisustvo repičinog sjajnika. Počelo je i polaganje jaja žitne pijavice u usjevu pšenice. Kod voćarskih kultura u zasadima voća koji su ušli u faze cvjetanja registruje se prisustvo imaga rutave bube, što se tiče kruške tu je registrirano piljenje larvi prezimljujuće generacije obične kruškine buhe.

I borovnice počele s cvjetanjem, vrijeme je za prihranu

U pogledu biljnih bolesti u fazama cvjetanja i u uslovima visoke vlažnosti, šljive su osjetljive na infekciju prouzrokovačem monilioze ili sušenja cvjetova, grančica i mrke truleži plodova koštičavog voća. Kod ratarskih kultura u usjevima ozime pšenice utvrđeno je prisustvo simptoma sive pjegavosti lista pšenice, pepelnice žita, lisne i žute hrđe pšenice i mrežaste pjegavosti ječma.

Stabilizacija od petka

Danas se u drugom dijelu dana i u toku noći na četvrtak, očekuje jača kiša na istoku i zapadu praćena umjereno do jakim, na jugu i zapadu i olujnim jugom. Od četvrtka se prognozira promjenljivo oblačno sa sunčanim periodima i porast dnevne temperature zraka.

Prema srednjoročnoj prognozi FHMZ-a, stabilizacija vremenskih prilika očekuje se od 29. marta i zadržat će se do 3. aprila, a novo pogoršanje sa slabim i povremenim pljuskovitim padavinama izgledno je od 4. do 9. aprila. Od 27. marta do 3. aprila prognozira se jak vjetar dominantnog južnog pravca sa povremenim olujnim udarim najizraženijim na zapadu i jugozapadu naše zemlje.

 


Tagovi

Udari vjetra Meteoalarm Agroprognoza FHMZ Vrijeme Srenjoročna prognoza Kiša


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.