Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetni insekt
  • 03.04.2023. 07:30

Rutava buba počela praviti štetu - kako je suzbiti?

Hrani se na cvjetovima voćaka, povrća, ukrasnog bilja, mahunarkama, žitaricama. Teško se suzbija.

Foto: Depositphotos/adam_r
  • 1.169
  • 66
  • 0

Rutava ili dlakava buba, ružičar, Tropinota hirta, je opasna štetočina voćaka. Prvenstveno napada cvjetove, cvjetne pupoljke, mlade listove i izdanke. Najveće štete nastaju na cvjetovima jabučastih vrsta, kao što je dunja, jabuka i kruška. Međutim, napada i jagodu, koštičave voćne vrste, vinovu lozu, mahunarke, ukrasno bilje, uljanu repicu, povrće, žitarice, a posebno raž.

Ona voli i korovske cvjetajuće vrste, a najčešće je možemo vidjeti na cvjetovima maslačka.

Za tri dana unište cvjetove krošnje

Ima jednu generaciju u toku godine. Odrasle jedinke su dužine od 10 do 12 mm. Veličina i obojenost ih čine uočljivim na cvjetovima. Kada je dodirnemo ispustiće neprijatan miris. Tijelo je crne boje i obraslo dlačicama. Eliptično jaje je bijele boje i veličine 2 mm. Larva je bijela do sivo-bijela, duga 15 mm. 

Najviše se javljaju u najtoplijem dijelu sunčanog dana (Foto: Bojan Kecman)

Odrastao insekt prezimljava u zemljištu odakle izlazi u periodu marta i aprila. Tada se intenzivno hrane i prve štetu. Minimalna temperatura za let je 15ºC. Najviše se javljaju u najtoplijem dijelu sunčanog dana, kada insekti aktivno lete, posjećuju krošnje procvjetalog voća i hrane se.

Kod jakog napada mogu za tri dana u potpunosti da unište cvjetove u krošnji jabuke. Tokom noći se krije u zemljištu, ispod kamenja. Jedna ženka može da položi do 30 jaja u zemljište i aktivna je sve do kraja jula. Larve se hrane trulom organskom materijom oko dva mjeseca, pa se preporučuje uklanjati je iz voćnjaka. Do masovnih pojava dolazi u godinama s visokim temperaturama i nedostatkom padavina. Tokom hladnijih i kišovitih dana, insekt je neaktivan, krije se u zemljištu i na skrovitim mjestima.

Suzbijanje štetočine

Prag ekonomske štetnosti kreće se od tri do pet insekata na 100 cvjetova ili pet posto oštećenih cvjetova. Ako imate mali broj stabala ili manju površinu cvjetajućih biljaka možete ih ručno sakupljati u jutarnjim satima stresanjem biljaka, grana ili cijelih manjih stabala.

Tretiranje insekticidima je teško, jer je tijelo rutave bube dobro zaštićeno. Poseban problem je što je to štetočina koja se javlja u vrijeme cvjetanja kada su aktivne pčele i drugi oprašivači. Ostaci insekticida koji na cvjetovima ne djeluju na bubu, ali su toksični za pčele.

Larve se uništavaju obradom zemljišta, a jedu ih perad i ptice koji se "gozbe" i odraslim insektima. 

Veoma su efikasne lovne posude. Najbolji rezultati se postižu sa plavo obojenim, ali mogu poslužiti bijele ili ljubičaste. Posude se napune vodom, doda malo deterdženta i sok od jagode ili maline, negro ili bronhi bombone. Redovno pregledati posude i mijenjati sadržaj.

Najviše posuda postaviti po rubu parcele ili voćnjaka. Uginule jedinke treba posuti po parceli, jer njihov miris tjera bube. Danas postoje i brojne feromonske klopke koje su efikasnije od primjene insekticida.


Tagovi

Rutava buba Ružičar Tropinota hirta Oštećuje cvjetove Insekt Suzbijanje rutave bube Štetočine


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁