Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prihrana borovnica
  • 26.03.2024. 09:00

I borovnice počele s cvjetanjem, vrijeme je za prihranu

Iako je borovnica poznata po tome što kanije cvjeta i izbjegava niže temperaure, ova godina može da bude problematična

Foto: Bojan Kecman
  • 139
  • 53
  • 0

Visoke temperature uslovile su raniji početak vegetacije kod dunja i borovnica koje, u normalnim godinama, cvjetaju kasnije od jabučastih i koštičavih voćaka.

Nedavne niske temperature nisu oštetile cvjetove sorti borovnica koje ranije cvjetaju, kao što je Chandler. No, sada je vrijeme za prihranu i zaštitu.

Prihraniti sa makro i mikro elementima

Najzastupljenija sorta, Duke, takođe će za koji dan da počne sa cvjetanjem jer su i u narednim danima najavljene visoke temperature za ovo doba godine.

Ureu ne treba koristiti u mladim zasadima

Borovnice u ovom periodu trebalo bi da se, pred otvaranje pupoljaka i tokom cvjetanja, u večernjim časovima, prihrane sa vodotopivim đubrivima sa više fosfora, kalijuma, bora i cinka.

Može se početi i sa rasipanjem granulisanog đubriva sa više azota, tj. amonijumsulfata koji sadrži 21% azota i uree, koja ima 46% azota. Međutim, ureu ne treba koristiti u mladim zasadima da se ne bi spržio korijen, naročito ako se nije dodao novi sloj malča i piljevine, jer je najviše korijena koncentrisano na 30 centimetara dubine, a korijen se proteže i kroz malč.

Korovi počeli da rastu

Proizvođači koji nisu jesenas ili početkom godine bacili piljevinu i sječku oko sadnica, već sad počinju da čupaju korove, naročito širokolisne, jer je vegetacija u odnosu na prošlu godinu poranila skoro mjesec dana.

Vegetacija u odnosu na lani poranila skoro mjesec dana

Prilikom prihrane sa vodotopivim đubrivima, u slučaju češćih kiša, mogu se dodati i fungicidi da se spriječi pojava vlažne truleži i pjegavosti lista jer se može očekivati raniji napad, a sve zbog tople jeseni i zime.

Nije prošla opasnost od mrazeva

Iako je borovnica poznata po tome što kanije cvjeta i izbjegava niže temperaure, ova godina može da bude problematična jer opasnost od mrazve nije prošla. Kada počinje cvjetanje opasne su temperature od -3,8oC, a u punom cvjetanju, -1,6oC.

Vidjeli smo snijeg u martu, šta nas čeka do kraja mjeseca?

Mladi plodići, tek zametnuti, stradaju na -1,2 stepena. Sve ovo je pod uslovom da mrazevi traju dva sata i više. Da bi se smanjile štete, u slučaju da se očekuje pojava mraza, dan prije ili najviše šest sati prije mraza, grmovi bi trebalo da se prihrane vodotopivim đubrivima sa više cinka i bora, kao i aminokiselinama.


Povezana biljna vrsta

Borovnica

Borovnica

Engleski naziv: Blueberry | Latinski naziv: Vaccinium L.

Borovnica je listopadni grm iz porodice Erika; Vrijesovki (Ericaceae), prosječne visine od 20 - 50 cm. Raširena je pretežno u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cvjeta u maju i... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Borovnica Prihrana borovnica Mrazevi Siva pjegavost borovnica Vlažna trulež Amonijum sulfat Urea


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.