Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 23.02.2022. 17:00

Temperature iznad prosjeka - ima li razloga za brigu?

Povoljne vremenske prilike u ovom dijelu februara treba iskoristiti, a ujedno i vrijeme je kada treba krenuti s prihranom ozimih kultura azotnim đubrivima

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 48
  • 7
  • 0

Dnevne temperature zraka posljednjih dana znatno su iznad prosjeka. Jutra su hladna, ali su temperature zemljišta u zoni korijena u okvirima prosječnih vrijednosti za ovo doba godine, tako da za sad nema uslova za pokretanje vegetacije ranije nego što je to uobičajeno.

Povoljne vremenske prilike u ovom dijelu februara treba iskoristiti, a ujedno i vrijeme je kada treba krenuti s prihranom ozimih kultura azotnim đubrivima, navedeno je u sedmičnom Agro-biltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS.

Aktiviranje štetočina

U voćnjacima i vinogradima trebalo bi primijeniti odgovarajuće mjere njege i zaštite, kao i pripremu za predstojeću rezidbu. Početkom sedmice registrovane su uglavnom slabe povremene padavine kiše, na planinama susnježice i snijega, koje će održati dobru zalihu zimske vlage u dubljim slojevima zemljišta što će biti dobro za nastavak vegetacije.

Ostatke grana ili rozgvi nakon rezidbe iskoristite na više načina

Porast temperatura zraka uslovio je početak aktivnosti pojedinih insekata štetočina, kao što su: repina pipa i kruškina buha, koje će se pojačati usljed porasta temperature, a time i intenzivnije polaganje jaja.

Snijeg za vikend

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS četvrtak i petak karakterisat će uglavnom sunčano uz promjenljivu oblačnost i porast temperature vazduha.

Počelo bubrenje pupoljaka šljiva i krušaka - šta poduzeti?

U dane vikenda očekuje se pretežno do potpuno oblačno s kišom, susnježicom i snijegom. Jutarnja temperatura vazduha imat će vrijednosti od -8 do 2 u višim, u nižim od -2 do 5 , na jugu do 8 stepeni. Maksimalna dnevna temperatura bit će u intervalu od -1 do 7 u višim krajevima, u nižim područjima od 7 do 16 stepeni.

Temperaturne su znatno iznad prosjeka za ovo doba godine. Nestabilno vrijeme krajem sedmice ometat će radove na otvorenom. 


Tagovi

Agro prognoza Snijeg Sunčano Kiša Rezidba Radovi na otvorenom


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.