Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita šećerne repe
  • 05.05.2018. 14:30

Siva repina pipa - opasnost za šećernu repu

Ratari koji uzgajaju šećernu repu, ovih dana primjetili su sivu repinu pipu, koja može nanijeti veliku štetu.

Foto: PIS Vojvodina / Andrea Babić
  • 778
  • 30
  • 0

Siva repina pipa (Bothynoderes punctiventris) je insekt, koji može napraviti veliku štetu u periodu dok je repa mlada. Dnevno može prijeći i više od 600 metara, pa odrasla jedinka može za jedan dan pojesti desetak mladih biljaka. Prepoznat ćete je po glavi, koja je izdužena i završava sa surlicom. Na gornjoj strani krila se nalazi nekoliko nepravilnih pjega, tamnije boje. Odrastao insekt je boje zemlje, pa je često teško uočljiv.

Pipa počinje let kada temperatura dostigne 20°C

Ovi insekti godišnje imaju jednu generaciju. Razvoj od jajeta do faze odraslog insekta traje između 2,5 i 3,5 mjeseca. Larva je bjeličaste boje i dostiže dužinu od 15 milimetara.

"Siva repina pipa zimu provodi u stadijumu odraslog insekta, a u proljeće se pojavljuje kada je temperatura zemlje od 6°C do 10°C, na dubini od približno pet centimetara. Masovna pojava ove štetočine počinje kada je temperatura zraka od 15°C do 20°C, a temperatura na površini zemlje oko 25 °C", piše Poljoinfo wiki.

Pipa se kreće po zemlji, dok temperature ne dostigne 20°C, a nakon toga može da leti, što značajno otežava njeno suzbijanje.

Zaštita od sive repine pipe

Stručnjaci savjetuju redovno obilaženje parcela, posebno u najtoplijem dijelu dana. Takođe, potrebno je, radi sprečavanja migracije repine pipe, da se oko novih repišta, koja graniče sa starim, izvuku lovni kanali. Ukoliko je potrebno korisititi insekticide, mogu se posuti po dnu kanala ili obaviti prskanje oko oboda parcele (dok je temperatura ispod 20°C), a nakon što temperature budu više, prska se cijelo repište. Preporučuju se Lebaycid EC-50 (a.m. fention), NurelL-D (hlorpirifos + cipermetrin) ili Fenitrition 50-EC.


Tagovi

Siva repina pipa Zaštita šećerne repe Bothynoderes punctiventris Slobodan Vasić


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#telad i umiljati pas