Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vegetacija voćaka
  • 21.02.2022. 13:00

Počelo bubrenje pupoljaka šljiva i krušaka - šta poduzeti?

U narednih nekoliko dana očekuju se temperature više od prosjeka što će dovesti do nastavka buđenja vegetacije, prvenstveno bubrenja pupoljaka koštičavog i jabučastog voća. Krajem naredne sedmice moglo bi doći do zahlađenja koje bi trebalo, nakrtko, usporiti buđenje voćaka

Foto: Bojan Kecman
  • 705
  • 70
  • 0

Ni ova godina, prema svemu sudeći, neće biti povoljna u vidu temperatura za koštičave i jabučaste vrste, naročito šljivu i krušku. Djeluje nevjerovatno da je prije početka treće dekade februara, već evidentirano bubrenje pupoljaka ovih voćnih vrsta.

Upravo šljiva i kruška ranije cvjetaju u odnosu na većinu sorti jabuka, dunja, trešanja, višanja pa i pojedinih sorti breskve. Zastupljeni su, u velikoj mjeri, u voćnjacima pa voćari s pravom strahuju da će se ponoviti 2021. godina kada je rod šljiva i krušaka, zbog mraza podbacio, naročito u sjevernim i zapadnim dijelovima zemlje.

Bubrenje pupoljaka šljiva biće još izraženije

Koštičavo voće, inače, ranije kreće s vegetacijom u odnosu na jabučasto. S obzirom na to da je i ove godine vegetacija ranije krenula, zbog visokih temperatura, voćari su ranije počeli i s rezidbom šljiva što će samo ubrzati vegetaciju.

Tretman protiv Monilie laxa

Bubrenje pupoljaka šljiva biće još izraženije u narednim danima jer se očekuju visoke temperature za ovo doba godine što će stvoriti uslove za infekciju gljivicom Monilia laxa koja uzrokuje sušenje cvjetova i grančica šljiva.

Februar je idealan za zimsku rezidbu koštičavog voća

U narednih desetak dana uzgajivači šljiva trebalo bi da odrade prskanje protiv ovog patogena i to bakarnim sredstvima i mineralnim uljima, kao i pred početak cvjetanja, ako vrijeme bude prohladno s padavinama, ali u manjim dozama. U višim područjima pupoljci su u fazi mirovanja, naročito kod sorte Požegača koja, inače, kasnije cvjeta u odnosu na čačansku rodnu, ranu i ljepoticu, kao i Stenlej.

Ugrožene i sorte krušaka

I pupoljci krušaka počeli su vidljivo da bubre, naročito na južnim ekspozicijama, ljuspice su izdužene s vidljivim zelenim zonama, a kod pojedinih sorti krušaka došlo je do pucanja vrha pupoljka. Najugroženije su sorte Junska ljepotica, Trevuška, i Butira ali i ostale sorte počele su s bubrenjem, pogotovo u nižim područjima.

Za sada, još ne mora da se djeluje fungicidima kako bi se spriječile infekcije gljivicama jer nije došlo do oslobađanja askospora. Ali, ako se nastave visoke temperature, počeće otvaranje ljuspica i pupoljci će brzo ući u fazu "mišje uši" što će stvoriti povoljne uslove za infekciju gljivicama, prvenstveno Venturie pyrine, prouzrokovača čađave krastavosti plodova krušaka.

I kod jabuka je počelo bubrenje pupoljaka, naročito kod sorte Ajdared

Do faze mišje uši trebalo bi tretirati stabla bakarnim preparatima i mineralnim uljima (bijelo, plavo, crveno, modro ulje). Ona djeluju i protiv cvjetojeda koji polaže jaja na pupove.

Najavljeno zahlađenje krajem sedmice moglo bi da uspori otvaranje pupoljaka. Trenutno, najaktuelnije u vezi sa zaštitom je djelovanje protiv kruškine buve koja je počela da polaže jaja.

Zaštita krušaka

Zbog ograničenog broja insekticida, prvenstveno zbog zabrane neonikotinoida i otpornosti buve na aktivnu materiju abamektin, ova godina biće teža za zaštitu krušaka od ovog štetnog insekta. Jedna od mogućnosti je primjena kaolinske gline koja sprječava polaganje jaja od strane imaga buve na grane i pupoljke krušaka.

Zimsko prskanje: Preventivne mjere radi smanjenja brojnosti štetočina

Voćari koji su u mogućnosti da nabave kaolinsku glinu mogli bi, već ovih dana, tretirati stabla s rastvorom gline u dozi 50 kilograma na 1.000 litara vode, uz dodatak jestivog ulja i kuhinjske soli, zbog boljeg prianjanja na stablo. Važno je i da temperatura prilikom tretmana bude viša od pet stepeni.

I kod jabuka je počelo bubrenje pupoljaka, naročito kod sorte Ajdared, koja ranije cvjeta u odnosu na većinu ostalih sorti.


Fotoprilog


Tagovi

Monilia laxa Kruškina buva Bakarna sredstva Mineralna ulja Abamektin Požegača Bubrenje pupoljaka


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]