Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 09.11.2022. 10:30

Štetočine pustoše ozime usjeve - hrane se zrnevljem i klijancima

Prema prognozi RHMZ-a, u nastavku ove sedmice preovladavat će uglavnom suho i promjenljivo oblačno uz kraće sunčane periode

Foto: Renata Prusina/Depositphotos/AlexBush
  • 62
  • 7
  • 0

Na samom početku 11. mjeseca ove godine, oboreni su temperaturni rekordi za novembar. Promjena vremena tokom proteklog vikenda, poslije dužeg sušnog perioda, pogodovala je usjevima, navodi se u Agrobiltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda. 

Jačih padavina bilo je u Hercegovini i na zapadu zemlje. Kiša je, kako navode, poboljšala vlažnost površinskih slojeva obradivog zemljišta, te dobro došla za klijanje i nicanje posijanih ozimih usjeva.

Aktivne štetočine

Suho i toplo vrijeme za ovo doba godine pogoduje aktivnosti insekata. Na poniklim usjevima ozime pšenice primijećene su cikade i lisne vaši. Ove štetočine ne samo što prouzrokuju štete svojom ishranom, oni su i prenosioci fitopatogenih virusa.

Primijećene su cikade i lisne vaši (Foto: Martina Pavlović)

Pored biljnih štetočina pregledom usjeva ozimih strnih žita, registrirano je prisustvo aktivnih rupa glodara i poljske voluharice, koje na ozimim usjevima prave štete, hraneći se zrnevljem i klijancima, čime utiču na smanjenje prinosa za narednu godinu.

Kako se otarasiti glodara sa usjeva?

Njihovom ishranom stvaraju se lako uočljive "gole" oaze u polju. Ove štetočine brzo se prenamnožavaju, naročito u povoljnim vremenskim uslovima.

Suho do kraja sedmice

Prema prognozi RHMZ-a, u nastavku ove sedmice preovladavat će uglavnom suho i promjenljivo oblačno uz kraće sunčane periode. Tokom jutarnjih i prijepodnevnih sati  po kotlinama i uz riječne tokove očekuje se magla ili niska oblačnost.

Jutarnja temperatura u višim krajevima imat će vrijednosti od 0 do 6, u nižim od 6 do 9 °C, dok će se maksimalna dnevna kretati u intervalu od 7 do 14 u višim, u nižim predjelima od 11 do 20. Temperatura vazduha i dalje će biti viša od prosjeka za ovo doba godine.


Tagovi

Agroprognoza Vrijeme Sunčano Magla Štetočine Usjevi


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.