Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glodari
  • 08.11.2022. 09:00

Kako se otarasiti glodara sa usjeva?

Preporučuje se obilazak i pregled usjeva strnih žita i ukoliko se utvrdi prisustvo više od 10 aktivnih rupa/ha, obavezna je primjena registrovanih mamaca - rodenticida.

Foto: Depositphotos/CreativeNature
  • 109
  • 20
  • 0

Suho i toplo vrijeme za ovo doba godine izuzetno pogoduje povećanoj aktivnosti insekata. Pored biljnih štetočina pregledom usjeva ozimih strnih žita, registrovano je prisustvo aktivnih rupa glodara, poljske voluharice i poljskog miša. Pomenute štetočine u ozimim usjevima pričinjavaju štete od sjetve pa sve do žetve, hraneći se zrnevljem i klijancima, čime utiču na smanjenje prinosa za narednu godinu. Njihovom ishranom stvaraju se lako uočljive "gole" oaze u polju.

Najprije, obilazak njiva

Preporučuje se obilazak i pregled usjeva strnih žita i ukoliko se utvrdi prisustvo više od 10 aktivnih rupa/ha, obavezna je primjena registrovanih mamaca - rodenticida. Voditi računa o pravilnoj primjeni, odnosno poslije stavljanja mamaca, zatvoriti rupe, zbog zaštite divljači.

Posle stavljanja mamaca, obavezno zatvoriti rupe (foto: J. Kuzmić)

Kada se poljski glodari prenamnože mogu uništiti čitave usjeve. Osim toga, brzo se premeštaju, te kad nestane hrane na jednoj površini, brzo prelaze na drugu. Na zasijanim površinama, na primjer, poljski miševi sakupljaju posijano sjeme i odnose u svoje leglo.

Kako da ih otkrijemo?

Da bismo znali koje su rupe od glodara aktivne, odnosno nastanjene, tokom pregleda površine potrebno je zatrpati zemljom sve pronađene aktivne rupe. Idući dan su ponovno otvorene one rupe koje su aktivne. U te rupe stavljamo zatrovane mamke i potom ih zatrpamo zemljom.

Uginule glodare dužni smo pokupiti sa površine i zakopati.


Tagovi

Glodari Rodenticidi Mamci Aktivne rupe


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.