Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 28.12.2022. 10:30

Pšenica se dobro izbokorila, obratite pažnju na glodare

Najvažnije je obaviti suzbijanje štetočina tokom jesenje-zimskog perioda, naročito pred zimu, kada su dosta aktivni.

Foto: Julijana Kuzmić (ilustracija)
  • 84
  • 6
  • 0

Agrometeorološki uslovi su uglavnom povoljni i uz dobru vlažnost zemljišta omogućavali su kasnije posijanoj pšenici da se dobro pripremi za predstojeći zimski period.

Pšenica iz oktobarskih rokova sjetve dobro se izbokorila i pripremila tako da može da podnese i jače mrazeve. Dospjela padavine u proteklom periodu u značajnoj mjeri su stvorile dobre zalihe vlage u dubljim slojevima zemljišta, što će biti dobro za početak narednog vegetacionog perioda.

Obratite pažnju na glodare

U ovom dijelu godine potrebno je obratiti pažnju na glodare koji prave značajne štete na strnim žitima, lucerištima i u voćnjacima. Ove štetočine prave štetu na njivskim usjevima u svim fazama razvoja, od sjetve do žetve.

Najvažnije je obaviti suzbijanje tokom jesenje-zimskog perioda, naročito pred zimu, kada su dosta aktivni. 

Visoke temperature izazvale virusno oboljenje pšenice i ječma

Kako smo već pisali, preporučuje se obilazak i pregled usjeva strnih žita i ukoliko se utvrdi prisustvo više od 10 aktivnih rupa/ha, obavezna je primjena registrovanih mamaca - rodenticida. Voditi računa o pravilnoj primjeni, odnosno poslije stavljanja mamaca, zatvoriti rupe, zbog zaštite divljači.

Toplo za ovo doba godine

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske do kraja ove sedmice očekuje se sunčano uz promjenljivu oblačnost i znatno toplo vrijeme za ovo doba godine. 

Završnica godine bez snijega, zašto to nije dobro?

Jutarnja temperatura vazduha tokom sedmice u višim krajevima imat će vrijednosti od -2 do 3, u nižim od 4 do 8, na jugu do 12 stepeni, dok će se maksimalna dnevna temperatura kretati u intervalu od 5 do 11 u višim, u nižim predjelima od 8 do 18 stepeni. U mjestima gdje se magla duže zadrži očekuju se niže temperature.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Agroprognoza Agrometeorološki uslovi Prognoza vremena Stanje ozima Pšenica Glodari Štetočine


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]