Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Semberija
  • 26.12.2022. 16:30
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Visoke temperature izazvale virusno oboljenje pšenice i ječma

Agronom Stevan Perković ratare savjetuje da u proljeće obavezno odrade prvi tretman zaštite

Foto: Info Bijeljina
  • 211
  • 25
  • 0

Na usjevima ječma i pšenica u Semberiji primijećena je žuta patuljavost. Ovo virusno oboljenje na ozimima, na parcelama na kojima je ranije obavljena sjetva i na kojima je izostao tretman sjemena insekticidima, izazvale su podavine i povećana vlažnost, praćeni visokim dnevnim temperaturama.

Žuta patuljavost ječma inače napada i pšenicu, zob, raž, kukuruz, virus kojem su domaćini višegodišnji travni korovi prenosi više od 20 vrsta lisnih vaši. Osim zastoja u porastu, listovi dobijaju zlatno-žutu boju, uz pojavu gljiva čađavica.

Agronom Stevan Perković iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, Područna jedinica Bijeljina, kaže da nema otpornih sorti na ovo oboljenje. Pojašnjava da su preventivne mjere plodored, agrotehnika i suzbijanje korova koji su mogući izvor zaraze i upozorava da do pojave bolesti može da dovede i sjeme ukoliko nije deklarisano.

"Na parcelama na kojim se siju iste kulture, odnosno strna žita po strnim žitima, virusi ostaju pa se bolest ponavlja. Ni rana sjetva se nije pokazala dobra zato što imamo i dalje visoke temperature za ovo doba godine. Klijanje i nicanje se odvija izuzetno brzo i trenutno je ječam u fazi bokorenja pa je izloženiji nepovoljnim vremenskim uslovima. Ova bolest se pojavljuje i na pšenici, ali u manjoj mjeri", kaže Perković za portal InfoBijeljina.

Završnica godine bez snijega, zašto to nije dobro?

Ratare savjetuje da u proljeće obavezno odrade prvi tretman zaštite. Ukoliko to ne urade, prinosi će biti umanjeni za 10 odsto ili čak prepolovljeni. Nagli pad temperature neće se dobro odraziti na oboljeli ječam. Zbog visoke vlažnosti zemljišta i vazduha i hladnijih noći na pojedinim parcelama uočena je i mrežasta pjegavost lista koja može umanjiti prinos za 5 do 10 odsto. Na njivama koje su zasijane kasnije usjevi su u dobroj kondiciji.


Povezana biljna vrsta

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Žuta patuljavost ječma Bolesti žitarica Virusno oboljenje Stevan Perković Ječam Pšenica Semberija


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.