Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 26.12.2022. 11:00

Završnica godine bez snijega, zašto to nije dobro?

Natprosječne temperature u narednom periodu mogle bi uticati na povećanje aktivnosti biljnih štetočina

Foto: Depositphotos/malshak
  • 388
  • 41
  • 0

Stari ljudi su vjerovali da "ako do polovine decembra padne snijeg, početak ljeta obilježit će obilne kiše", ako je vjerovati ovim narodnim predviđanjima, ljeto 2023. bit će sušno, jer snijeg ne samo da nije pao do polovine ovog mjeseca, nego se ne očekuje ni do kraja godine. Još jedna teza iz narodne prognoze kaže da "ako na Novu godinu stoje jaki mrazevi, a snijega je malo, ili je naprotiv, toplo i bez snijega - godina će biti mršava". Pa, nadajmo se da su griješili. 

Prema aktuelnim sinoptičkim kartama, zvanične prognoze, početkom posljednje sedmice u 2022. godini preovladavat će sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Jutra u kontinentalnom dijelu će biti maglovita, a može biti i niskih slojevitih oblaka koji će se mjestimično zadržavati i duži dio prijepodneva.

Pad temperatura

Nešto više oblačnosti uz slabu kišu očekuje se u utorak, 27. decembra, u drugom dijelu dana na prostoru Bosne. Prema prognozama, Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, od sredine sedmice izgledno je promjenjivije vrijeme, s nešto više oblaka. Mjestimično može pasti i malo kiše u četvrtak i petak u Krajini, na jugozapadu zemlje i u Hercegovini.

Iznadprosječna toplina trebala bi potrajati do sredine sedmice kada će uslijediti pad jutarnjih temperatura zraka pa je izvjesna i pojava slabog mraza na sjeveroistoku i u centralnim dijelovima Bosne. Najniže temperature će se kretati od 3°C do 6°C na jugu do 8°C, a najviše dnevne od 6°C do 10 °C u Posavini i Hercegovini do 14 °C.

Pogledajte odobrenu listu fitofarmaceutskih sredstava u FBiH

Stanje ozimih usjeva, posijanih u optimalnim rokovima, je dobro, ali bi natprosječne temperature u narednom periodu mogle uticati na povećanje aktivnosti biljnih štetočina. 

U naredna tri dana

Sutra se očekuje pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Padavine uglavnom poslije podne i dio noći. Jutarnja temperatura od 4 do 10, a dnevna od 5 do 11, na jugu do 14 °C.

 

U srijedu, umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima po kotlinama Bosne može biti magle. U većem dijelu Bosne razvedravanje tokom dana. U Hercegovini lokalno i povremeno je moguća slaba kiša. Jutarnja temperatura od -1 do 4, na jugu do 7, a najviša dnevna od 4 do 10, na jugu do 13 stepeni.

Umjereno do pretežno oblačno vrijeme preovladavat će u četvrtak, 29. decembra. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Jutarnja temperatura od 1 do 5, na jugu do 8, a najviša dnevna od 6 do 12, na jugu do 15 stepeni.


Tagovi

Agroprognoza Mraz Vrijeme Prognoza vremena Sedmična prognoza


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.