• Cvijeće u bašti
  • 12.01.2020. 10:00

Zašto i koje cvijeće koristiti u bašti?

Osim što bašti daje živost, cvijeće privlači korisne insekte, smanjuje pojavu štetočina i poboljšava biološku raznolikost tla.

Foto: Pixabay/congerdesign
  • 669
  • 113
  • 0

Cvijeće u bašti je vrlo poželjno jer osim što mu daje ljepotu može biti i od koristi tako što će odvratiti štetočine i privući korisne kukce poput oprašivača. Bašta je lijepo mjesto za sadnju cvijeća, čak i onih vrsta koje su namijenjene rezanju.

Zašto koristiti cvijeće u bašti?

U permakulturnom vrtu ovakva praksa integrira različite aspekte kako bi cjelokupni ekosustav bio biološki raznolikiji i učinkovitiji. Ova integracija povećava vjerojatnost da će u ondje biti više korisnih kukaca, a manje štetočina i na taj način održati njegovu ravnotežu.

Cvijeće također pomaže spriječiti eroziju tla, a nakon što im korijen odumre, osigurava hranu ostalim biljkama. 

Osam novogodišnjih odluka jednog baštovana

Koje cvijeće  koristiti?

U bašti se obično koristi jednogodišnje cvijeće, iako se većina njih osjemeni samo, svake se godine mogu ponovno posijati.

Redovi se mogu izmjenjivati s redovima povrća ili se sijati svakih par redaka. Cvijeće se sije u proljeće kada i ostatak bašte. Cvijeće koje se koristi na ovakav način se još smatra i živim malčem, navodi tenthacrefarm.

Način na koji ćete izmjenjivati cvijeće i povrće ovisi o veličini bašte i gredica, odabiru kultura te vrsti koju želite imati u svome vrtu. Ono na što je bitno obratiti pozornost su visina cvijeća i povrća kako bi oboje imali dovoljno sunca i svjetlosti.

Iako postoje mnoge vrste koje se mogu saditi u baštu, neke od poželjnih vrsta su:

Neven (Calendula officinalis)

Ova jednogodišnja biljka ima vesele žuto do narančaste cvjetove s cvatom poput tratinčice, a može narasti do 30 cm. Sadrži ljepljiv sok koji zarobljava štetočine poput lisnih uši i bijelih muha i čuva obližnje usjeve od njihovog napada, a osim toga privlači mnoge vrste oprašivača i korisne insekte poput bubamara, leptira i zlatooka koje mogu biti i parazitske prema nekim vrstama štetočina. Ovaj cvijet se može uzgajati i kao pokrovni usjev zimi kako bi spriječio eroziju tla.

Kako neven pomaže u borbi protiv štetnika rajčice

Kalifornijski mak (Eschscholzia californica)

Ima duboki korijen pa se može sijati u glinastom tlu jer ga omekšava, a njegovi svjetlo žuti cvjetovi se zatvaraju noću i kada pada kiša. Njegovo lišće izgleda poput čipke i omiljeno je korisnim insektima, a biljka naraste do oko 25 cm.

Prava kamilica (Matricaria chamomilla)

Ona privlači oprašivače i korisne insekte. Ima duboko korijenje bogato hranjivim tvarima koje kada trune gnoji tlo. Također, lijepo miriše pa ćete u bašti osjetiti njezin intenzivan miris dok cvijet možete brati za čaj. 

Korijandar (Coriandrum sativum)

Bez obzira jedete li ga ili ne, on ipak može biti korisna biljka jer će njegov snažan miris odbiti štetočine. Pripada porodici štitarke poput mrkve pa mu korijenje seže duboko u tlo, a čipkasto lišće privlači velik boj korisnih insekata. Korijandar naraste i do 2 m visine pa se isprva čini kao loša ideja zbog zasjenjivanja ostalih biljaka u bašti, no ipak njegov uspravan rast omogućava sunčevoj svjetlosti da prođe do ostalih kultura.

Dragoljub (Tropaeolum majus)

Jednogodišnja je biljka koja ispuštajući snažan miris odbija štetočine, a njegov gust i nizak rast ga čini izvrsnim jer prekriva tlo viših kultura. Upečatljivi cvjetovi i listovi dragoljuba su jestivi. Odlično se slaže sa paradajzom. 

Dragoljub - izvor vitamina C u svakom vrtu

Primorska češljika (Lobularia maritima)

Nisko rastuća biljka ugodnog mirisa, često se sadi na rubovima gredica. Iako postoje mnoge boje ove biljke, bijeli cvjetovi privlače najkorisnije insekte. Učinkovita je kao živi malč, a njeno korijenje spriječava eroziju tla.

Kadifica (Tagetes sp.)

Jednogodišnja je biljna vrsta koja cvjeta veći dio godine, a ima intezivan miris kojim tjera štetočine, ali i nematode iz tla. Preporuča ih se saditi posvuda u bašti, a naročito uz biljke porodice pomoćnica poput paradajza, krompira i paprike. Najviše vole osunčane gredice, a podnose i polusjenu.

5 vrsta cvijeća koje privlači korisne insekte u vašu baštu

Što učiniti na kraju sezone sa cvijećem u bašti

Kada se vrtna sezona privede kraju, možete poboljšati ekologiju svoje bašte tako da korijenje cvjetnih biljaka ne uklonite. Nakon što sve počistite, umjesto da uklanjate cijele biljke, odsjecite ih u podnožju. Korijenje ostavljeno netaknuto trunut će i na taj način hraniti tlo.

Iako bi sljedećeg proljeća mogli naići na stari korijen, jednostavno nove biljke posijte sa strane da izbjegnete postojeći korijen u tlu. Posijan redak se možda neče činiti najravniji, ali biljke posijane neposredno pored starog korijena dobit će hranu od njega. Također, cvijeće možete isjeckati i baciti na neko mjesto kako bi djelovalo kao malč.


Tagovi

Cvijeće Vrt Povrtnjak Povrće Dobri susjedi Korisni kukci Bioraznolikost Bašta


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrće Proizvodnja povrća za mene predstavlja savršen način za svrsishodno korištenje slobodnog... Pročitaj cijelu bilješku »