• Korisne biljke
  • 06.05.2019. 10:30

5 vrsta cvijeća koje privlači korisne insekte u vašu baštu

Postoje insekti koji se hrane biljkama i oni koji se hrane drugim insektima. Vjerojatno želite što više onih drugih, tako da biljojedi ne mogu uništavati vaše usjeve.

Foto: Depositphotos/praewa_koreashopping@hotmail.com
  • 326
  • 29
  • 0

Svi znamo ključnu ulogu koju pčele imaju u oprašivanju usjeva. No postoje i druge korisne bube koje bi trebali imati u svojoj bašti.

Postoje insekti koji se hrane biljkama i oni koji se hrane drugim insektima. Vjerojatno želite što više onih drugih, tako da biljojedi ne mogu uništavati vaše usjeve. Nažalost, grabežljivci se ne pojavljuju uvijek na vrijeme kako bi sačuvali biljčice, ali ako im stvorite pravo stanište, povećat ćete vjerojatnost da će dobri insekti biti tu baš kada treba.

Bogomoljke, bubamare, mrežokrilci, pršilice, oriusi, parazitske ose - to su skupine koje želite privući da biste se riješili lisnih ušiju, Melittia cucurbitae, crva u kupusu ili štitastih moljaca. Morate im osigurati hranu i sklonište. Srećom, brojne lijepe cvjetnice nude oboje. Korisni kukci se skrivaju i razmnožavaju u lišću, a neki žive na nektaru u određenim fazama životnog ciklusa ili kada im drugi visokoproteinski kukci nisu dostupni.

Mnoge vrste cvjetnica pružaju staništa korisnim kukcima, ali postoji nekoliko zvijezda za koje se zna da se ističu ovim zadatkom:

1. Stolisnik

Ovaj višegodišnji cvijet privlači široku lepezu grabežljivih buba, zajedno s leptirima koji uživaju u velikim cvjetovima bogatim nektarima. Cvjetovi, koji dolaze u nizu crvenih, žutih i bijelih nijansi, uzdižu se iz prostirke od čipkastog lišća koje ima ugodan biljni miris kada se slomi.

2. Neven

Biljka koja osvaja ljepotom svojih crveno-narančastih cvjetova, omiljena je u vrtovima i cvijetnjacima. Osim što odbija nadzemne štetočine, korijeni nevena su toksični za nematode korijena.

3. Gromotulja

Sije se više puta na otvorenom. U desetom tjednu nakon sjetve biljka već počinje cvasti. Ako je nakon cvatnje obrežemo i dobro zalijemo, ponovno cvijeta. Odaberite osunčan položaj. Cvijeće je pogodno za stijenske vrtove, obrubna mjesta, cvjetnjake i posude. Budući da se radi o niskom rastu, neki vrtlari je siju kao zemljani pokrov oko višeg povrća, poput kelja i blitve. Gromotulja (slatki alyssum) često sama ponovno niče kada se jednom posije.

fdc
Ehinaceja privlači leptire i niz drugih korisnih insekata (foto: Pixabay/steinchen)

4. Ehinaceja

Ehinaceja kod nas u baštama raste kao ukrasna biljka te na plantažama. Cvjetovi su ružičasti ili bijeli, a latice se starenjem savijaju prema dolje. Zahtijeva sunčano mjesto i lagano, dobro drenirano tlo. Otporna je na sušu, neosjetljiva je na mraz. Razmnožava se korijenovim reznicama, dijeljenjem u jesen ili proljeće te sjemenom. Privlači leptire te niz drugih korisnih insekata koji tiho rade svoj posao u bašti.

5. Zlatnica

Prepoznatljiva je po zlatnožutom cvijeću koje vrlo rado posjećuju pčele tijekom ljeta i rane jeseni. Cvjetovi su mali, promjera 10-15 mm, zlatnožuti, skupljeni u velike glavičaste cvatove te zajedno čine grozdaste cvatove na vrhovima stabljika. Cvate od juna do oktobra.


Povezana biljna vrsta

Neven

Neven

Engleski naziv: Common marygold | Latinski naziv: Calendula officinalis L.

Neven je ukrasna biljka, a suhi cvijet sve se više upotrebljava kao sastojak masti za liječenje upale sluznica i obnavljanje epitelnih ćelija i kao antiseptik. Morfološke... Pročitaj više »

Izvori

ModernFarmer


Tagovi

Korisni insekti Bašta Neven Stolisnik Gromotulja Ehinaceja Zlatnica Pčele


Autorica

Karolina Rastija

Karolina Rastija

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi