Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovite biljke
  • 07.01.2016. 08:00

Dragoljub - izvor vitamina C u svakom vrtu

Dragoljub sadrži veće količine vitamina C od nekih puno poznatijih namirnica kao što su limun, paprika ili naranča.

Foto: pixabay.com
  • 251
  • 8
  • 0

Dragoljub poznat i kao potočarka (Tropaeolum majus L.) je visokovrijedna, jednogodišnja zeljasta biljka koja obiluje vitaminom C i mnogim tvarima koji ga čine prirodnim antibiotikom, antimikotikom, purgativom, diuretikom i pravim eliksirom zdravlja. Uz mnogobrojne dobrobiti za zdravlje, dragoljub je također i ukras svakom vrtu.

Stručnjaci Poljoprivrednog fakulteta iz Osijeka napravili su stoga istraživanje, cilj kojega je bilo utvrđivanje utjecaja različitih uvjeta uzgoja na morfološka svojstva visokog i niskog dragoljuba te određivanje sadržaja vitamina C u listovima ta dva tipa dragoljuba.

U dragoljubu ima više vitamina C nego u limunu i naranči

Rezultati su pokazalali da je uzgoje te biljke u komori pod kontroliranim uvjetima rezultirao kraćim vremenom nicanja te većim postotkom klijavosti u odnosu na uzgoj na otvorenom. Prosječan sadržaj vitamina C u listovima iznosio je 204,16 mg/100g svježe tvari kod visokog dragoljuba i 189,27 mg kod niskog. Podaci su to koji dragoljub svrstavaju među visoko vrijedne namirnice za ljudsku ishranu, s obzirom da sadrži veće količine vitamina C od nekih puno poznatijih namirnica kao što su limun, paprika ili naranča. Stoga ova, još uvijek nedovoljno istražena biljka, sa svojim ljekovitim svojstvima te velikim potencijalom za korištenje u farmaceutskoj industriji, zaslužuje puno važnije mjesto u ljudskoj ishrani i na tržištu.

Koristi se za liječenje i štiti mnoge biljke od štetnika

Općenito, dragoljub je samonikla, začinska i aromatična biljka koja pripada malenoj porodici Tropaeolaceae koja je podrijetlom je iz Južne Amerike. Cijela biljka je jestiva i osim već spomenutoga vitamina C, sadrži i jedan je od najjačih prirodnih antibiotika, čije stvaranje omogučava sastojak glikozid. Djeluje i antifungicidno, antiseptički i antibakterijski. Stanovnici Anda ga, primjerice, koriste kao sredstvo za dezinfekciju rana.

Posaditi ga možete i kod kuće u vrtu, najbolje na rubove gredica ili oko voćaka. Jer će od drveća odbijati lisne uši, a povrće, posebno rajčice, krumpir, tikvice, krastavce i grah, štititi od gusjenica, puževa, miševa i mrava.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Dragoljub Vitamin C Ljekovito bilje Prirodni antibiotik


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Dugogodišnja je novinarka u području poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Rusija bilježi rekord u proizvodnji suncokretovog ulja - što je s izvozom?

Proizvodnja suncokretovog ulja u Rusiji mogla bi u sezoni 2023./24. porasti na rekordno visoku razinu u odnosu na posljednje godine. Očekuje se 7,55 milijuna tona, što će...

Više [+]