Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrtlarski radovi
  • 05.10.2020. 18:00

Radovi u oktobru: Jesen je vrijeme berbe, obrade tla, sjetve i kompostiranja

Prije mraza dobro je obaviti sve berbe koje su preostale kako ne bi uništio plodove. Ako na gredicama i ostane povrća, možete ga zaštititi agrotekstilom. Mraz će pak, dobro doći bundevama i raštiki jer nakon što ih "ofuri", imaju slatkastiji i bolji ukus. 

Foto: Depositphotos/lightpoet
  • 242
  • 124
  • 0

Dok prikupljamo posljednje plodove tikvica, paradajza ili paprike koji još nekako uspijevaju dozrijeti na oktobarskom suncu i uživamo u pogledu na jesenje cvijeće, svjesni smo da se bliži kraj sezone. Međutim, to ne znači da je i kraj radovima u vrtu, voćnjaku i okućnici, ali oni uveliko zavise od vremenskih prilika. 

U oktobru su temperaturne oscilacije velike. Po danu nas grije i više od 25°C dok su noći i jutra hladna, a postoji i opasnost od mraza. Važno je pratiti vremensku prognozu pa ako je najavljen, svakako unesite balkonsko te cvijeće na otvorenom, na neko toplije mjesto kako bi preživilo zimu. 

Takođe, prije smrzavanja iz tla treba izvaditi i osjetljive lukovice cvijeća kao što su frezije i dalije pa ih u proljeće opet posaditi. Nakon vađenja ih očistite od zemlje, par dana prosušite na sjenovitom mjestu. Spremite ih u papirnatu vrećicu te odložite na hladnom i tamnom mjestu bez mogućnosti smrzavanja, a najbolje u podrum. Na šta obratiti pažnju prilikom njihove sadnje pročitajte ovdje

U jesen možete i saditi lukovice određenog cvijeća, kao što su ljiljani

Povrće zaštitite agrotekstilom

Prije mraza dobro je obaviti sve berbe koje su preostale kako ne bi uništio plodove. Ako na gredicama i ostane povrća, možete ga zaštititi agrotekstilom. Mraz će pak, dobro doći bundevama i raštiki jer nakon što ih "ofuri", imaju slatkastiji i bolji ukus. 

Zaštitite povrće pomoću agrotekstilnih folija

Važno je pobrati mahunarke, tikvice, paprike i paradajz. U slučaju da vam je ostalo nedozrelog paradajza, od njega možete napraviti slatka ili slana jela

Prije mraza bere se i kupus, a od njega se pravi tradicionalna zimnica. Ukiselite ga za izvor vitamina tokom hladnijih dana koji su pred nama. Za to vam nije potrebno bure niti puno prostora. Nekoliko tegli i polica u špajzu biće dovoljni. 

Ne zaboravite povaditi kolce koji su služili kao potpornji paradajzu, grašku i drugom povrću. Očistite ih od zemlje žičanom četkom i ostavite da se prosuše. Najbolje ih je spremiti na hladno mjesto gdje će niske temperature preko zime uništiti sve patogene. 

Kompostirajte

Ako još nemate kompostište, pravo je vrijeme da ga napravite. Postavite ga u manji dio vrta, a dovoljne će vam biti i obične daske. Jesen je prava fabrika kada je u pitanju dobar materijal za kompost, pa u njega stavite biljne ostatke nakon čišćenja vrta, otpalo lišće, trulo voće (koje nije bolesno), organski otpad iz kuhinje i slično. 

Kako i što kompostirati?

To će biti odlična hrana za vaše biljke u proljeće. Jedino što trebate je povremeno ga promiješati.

Postoji li alternativa štijanju?

Biljke postupno iscrpljuju tlo, stoga je nakon njihove vegetacije idealno vrijeme za prihranu. No, prije toga je potrebno obraditi zemlju štijanjem zato što je kiše i snijeg tokom jeseni i zime dodatno nabijaju. Tvrda zemlja neprikladna je za sadnju, a preštijanu nije potrebno posebno usitnjavati jer će je smrzavanje razrahliti. No, isto tako zemlju možete malčirati te tada nije potrebna obrada. 

Kada je riječ o obogaćivanju tla, kompostiranje je jedan od glavnih načina. Humus dobijen na ovaj način stavlja se na vrtne gredice koje se potom malčiraju, odnosno prekrivaju slamom ili sijenom koje će zimi štititi tlo, a na proljeće će zemlja biti spremna sa sjetvu.

Naravno, prije obrade tlo možete pođubriti i stajskim ili kakvom drugom vrstom đubriva. 

Koje materijale koristiti za malčiranje?

Tlo koje nije malčirano u proljeće će biti potrebno još jednom lagano prekopati i poravnati.

Stignete još i sijati i saditi

Vrijeme je sadnje jesenjeg bijelog i crvenog luka. Početak oktobra idealan je i za sjetvu i sadnju kupusnjača, raznih salata, mrkve, korijandra i repe. Glavice kasnog kupusa dugo mogu ostati na njivi bez smrzavanja. Kelj i raštika se mogu brati tokom cijele zime.

Što i kako sijati i saditi u jesen?

Zima je nezamisliva bez salate pa nemojte propustiti uzgajati rikolu, matovilac, sorte zimske zelene salate, endiviju i slično. Takođe može se sijati špinat i blitva, ali pri odabiru sorte pazite da ne posijete onu ljetnu.

Jesen je idealna i za sadnju grmlja, drveća i trajnica. Ako ste planirali posaditi bobičasto voće, pravi je trenutak za to. Vegetacija je pri kraju, a još je dovoljno toplo i zemlja je rahla.


Tagovi

Oktobar Vrt Radovi u vrtu Kalendar radova Sjetva Priprema tla Kompostiranje


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.