Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kompostiranje
  • 27.11.2017. 09:00

Kako i što kompostirati?

Kompostiranje je prirodni proces razgradnje organske materije pri čemu nastaje ekološko, organsko đubrivo. Važnu ulogu pri ovom procsu imaju aerobni mikoorganizmi koji biološki razlažu organski otpad pri čemu na kraju procesa nastaje humus.

  • 1.745
  • 142
  • 0

Vrijeme je kada čistimo bašče od uvelog bilja, strunulih plodova, lišća i granja te zemlju pripremamo za mirovanje. Ovo je odlično vrijeme da započnete s pripremom komposta kojega ćete moći koristiti u proljeće.

Kompost predstavlja organsku materiju koja je nastala razgradnjom aerobnim putem. Koristi se kao đubrivo i kao poboljšivač zemljišta. Kompost još nazivamo i "smeđe đubrivo". Prilikom kompostiranja, proces humifikacije ide do kraja tako da se organska materija pretvara u trajni humus. Kompost služi za rast biljaka i predstavlja apsorbcionu materiju koja zadržava vlagu i rastvorene minerale.

Što kompostirati, a što ne?

Kompostirati se mogu biljni ostaci kao što su: trava, grane, ostaci voća i povrća, lišće, ostaci prehrambene industrije, kora drveta iglice četinara, piljevina, slama, sijeno, talog kafe, pamuk itd. i neki ostaci životinjskog porijekla kao što su: krv, ostaci mesa, samljevene kosti, ljuska jajeta, vuna i dr.

Podsjećamo, kompostirati možete i u stambenim prostorima.

Osnove i pravila kompostiranja

U kompostirani materijal se nikako ne dodaju inertne materije kao što su kamen, plastika, metal, zatim guma, osjemenjeni korovi, bolesne biljke i tretirane pesticidima, ostaci kuvane hrane, masti, ulja,niti ikakve hemikalije, boje, lijekovi i dr.

Kompostiranje je prirodni proces razlaganja organskog materijala pri čemu nastaje ekološko, organsko đubrivo. Važnu ulogu u ovom procesu razgradnje imaju aerobni mikroorganizmi koji biološki razlažu organski otpad pri čemu na kraju procesa nastaje humus.

Kompostiranjem se ujedno bavimo i reciklažom jer iskorištavamo otpatke iz kuhinje.

Uslovi za kompostiranje

Osnovni uslov adekvatnog kompostiranja i samog početka procesa razgradnje organske materije su odgovarajuća vlažnost, temperatura i vazduh. Pri previsokoj temperaturi dolazi do isušivanja kompostne mase i kao takva nije za upotrebu. Takođe previsoka vlažnost ili čak stagnacija vode nije preporučljiva jer dolazi do kvarenja i trulenja kompostne mase i ona nije iskoristljiva.

Da bi proces razgradnje tekao kako treba važnost ima i prozračnost mase, dakle mora biti strujanja vazduha.

Kako bi kompost bio dobar važno je izabrati odgovarajući položaj u vrtu što podrazumjeva da je mjesto prozračno. Bilo bi dobro i praktično da je blizu vrta i blizu vode jer je potrebno nekad i zalijevati kompostnu masu. Zatim da je kompostna masa u poluzasjenjenom položaju jer toplota potpomaže razgradnju organske materije, ali direktno izložena suncu i visoka temperatura mogu potpuno isušiti kompost pri čemu kao takav ne bi bio iskoristiv.

Zemljište na kojem se postavlja kompostna masa mora biti rahlo i dobro drenirano jer u protivnom zadržavanje vode može dovesti do propadanja iste. Takođe, zemljište mora biti očišćeno od korova. Na dno se postavlja nešto slame ili sijena Obično se bira mjesto u dnu vrta, ali je ipak potreno malo odmaknuti od ograde. Komposter se najčešće pravi od dasaka, ali može biti i od plastike.

Važno je usitniti, ali i miješati sadržaj komposta pa nakon sloja otpadaka punih vode, stavite suhi sloj lišća ili suhe trave.

Kada je kompost zreo?

Kada uočimo da je kompostna masa potpuno razgrađena i rastresita, kad ima miris šumske zemlje te je tamnosmeđe do crne boje, smatra se da je kompost zreo i spreman za upotrebu. Ako kompost ima svjetliju boju, još je neprijatnog mirisa i ako kompostna masa nije potpuno razgrađena kompost nije zreo.

Preporučuje se kompost prije upotrebe prosijati kako bi bili odstranjeni dijelovi koji se još nisu razgradili.

Pixabay/Ben_Kerckx


Tagovi

Kompost Kompostiranje Humus Razgradnja Organska materija Biljni ostaci


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.