Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrotekstil
  • 07.02.2020. 07:30

Zaštitite povrće pomoću agrotekstilnih folija

Agrotekstilne folije su tkanine koje se koriste za zaštitu biljaka od niskih temperatura i mrazeva bilo u zatvorenom ili otvorenom prostoru, a ako se pravilno održavaju mogu se upotrijebiti više puta.

Foto: Depositphotos/ilixe48
  • 1.583
  • 41
  • 0

Toplije zime poput ove idu u prilog poljoprivrednim proizvođačima plasteničke proizvodnje. Radi toga ranije kreću s proizvodnjom, odnosno, pripremom rasada, a i ušteda energenata prilikom zagrijavanja plastenika je veća. Međutim, zima nikako nije gotova pa treba imati na umu da još uvijek može doći do snijega ili smrzavanja te na koji način možete zaštititi svoje bijke.

Kako zaštititi voćke od mraza i niskih temperatura

Za zaštitu od ekstremnih uslova se najčešće koristi agrotekstil, osim ako proizvođač nema u plasteniku razvijen neki od sistema za zagrijavanje. Na tržištu postoji više trgovačkih naziva za agrotekstil, a to su agril, lutrasil i kovertin.

Primjena agrotekstilne folije

Agrotekstilna folija je tkanina od polipropilenskog sintetičkog materijala, vrlo je porozna jer sadrži mnogo mikropora. Njena vlakna su fine paučinaste strukture koja osiguravaju protok zraka i propusnost svjetla. Budući da je bijele boje, njena propusnost svjetla oko 90%. Ova folija se koristi za zaštitu usjeva od niskih temperatura i mrazeva bilo u zatvorenom ili na otvorenom prostoru. Djeluje na način da svojim prisustvom zadržava zrak i spriječava isparavanje vode te tako stvara pogodnu mikroklimu koja utječe na brži porast biljke.

Može se koristiti za već posijane i posađene biljke (luk, špinat, grašak, rukola, salata, mrkva, peršin) ili one koje će tek biti posijane i posađene u rano proljeće. 

Postavljanje agroteksila

Postavljanje je relativno jednostavno, na manjim površinama se najčešće postavlja ručno, dok se na velikim površinama postavlja pomoću mehanizacije. Kako je ova folija relativno lagana, nije potrebno postavljati nosače. Nalazi li se na otvorenom, potrebno je krajeve učvrstiti da ne bi uslijed jakog vjetra došlo do njenog podizanja. Učvršćuje se tankim slojem tla koji se pomoću motike ili motokultivatora nanese na rubne dijelove ili žicom, ciglama i sl. predmetima.

Koliko jako zategnuti agril zavisi od faze uzgoja biljke. Ako ćete ih zaštiti agrilom samo dok traje klijanje i nicanje, onda ga je potrebno jače zategnuti, a ukoliko će tekstil biti prisutan duži period, odnosno usjevi budu rasli u visinu, potrebno ga je malo otpusititi. Na prijer, u uzgoju salate folija se najčešće uopće ne skida, a rubovi se malo popuštaju kako bi bio prostora za normalan rast i razvoj.

Temperatura se ovim načinom zaštite može povisiti za 5°C, a tijekom sunčanih dana preporučuje se povremeno otkriti foliju kako bi se malo provjetrilo i spriječio mlohav izgled povrća uslijed visoke vlage, koja je uzrok nastanka raznih biljnih bolesti. Kod tunela je dovoljno otkriti samo prednju i stražnju stranu.

Prednosti upotrebe

Brojne su prednosti upotrebe agrotekstila, poput zaštite od ekstremnih uslova, smanjenje temperaturnih oscilacija jer se zemljište ispod agrila tijekom dana zagrijava, a noću sporije hladi, zatim spriječava rast korova i tako smanjuje upotrebu herbicida, spriječava isušivanje tla i stvaranje pokorice, ubrzava nicanje i početni porast biljaka, štiti od nečistoća, insekata i virusa, a proizvodnju povrća ubrzava za 10 do 30 dana.

Agrotekstil je poželjno koristiti u plastenicima tijekom zimske sezone i proljeća, kao i na otvorenim poljima tijekom ranog proljeća. Ekonomski je isplativ jer se može koristiti i više sezona ako se pažljivo održava. 


Tagovi

Agril Lutrasil Kovertin Zaštita Agrotekstil Mraz Postavljanje Kako


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Načelnik odjeljenja za stočarsku proizvodnju Milan Puzigaća 15.03.2023. godine otvorio je stručni skup pod nazivom "Savremene tehnologije proizvodnje silaže i značaj kontrole stočnih hranjiva spremljenih na farmama" u organizaciji Poljopriv... Više [+]