Preporuka je da se mladari orezuju po završetku aktivnog vegetativnog rasta, obično u drugoj polovini juna i početkom jula, odnosno nakon berbe višnje.
Zelena rezidba ima zadatak da obezbjedi uslove za obrazovanje rodnih pupoljaka za narednu godinu. Utiče na razvoj stabla i smanjuje bujnost, omogućava bolju osvjetljenost, te samim tim bolju obojenost, navodi Mihajlo Žikić, stručnjak za voćarstvo.
Kako smo ranije pisali, zelena rezidba je, prije svega, dopuna zimskoj (na zrelo) i obavlja se tokom juna i jula. U odnosu na stadijum razvoja voćke, režu se mlada stabla u toku formiranja uzgojnog oblika krune i ona starija u punoj rodnosti.
Prilikom zelene rezidbe jabučastih i koštičavih vrsta i sorti, uglavnom se izbojci (mladari) iz tekuće vegetacije - povijaju, savijaju, pinciraju ili potpuno uklanjaju.
Odstranjivanjem suvišnih mladara uklanjaju se suvišni potrošači vode i hrane, a svjetlost i zrak lakše prodiru u unutrašnjost krune. Kod mladih zasada treba obaviti izolacije vođica, izabrati letoraste pod odgovarajućim uglovima grananja za ramene grane.
U intenzivnoj proizvodnji višnje zelena rezidba je postala obavezna i neizostavna mjera. Ona dolazi do izražaja samo ako se izvede pravovremeno. Preporuka je da se mladari orezuju po završetku aktivnog vegetacijskog rasta, obično u drugoj polovini juna i početkom jula, odnosno nakon berbe višnje, preporučuje stručnjak.
Orezane voćke viškove hraniva koriste za dalji razvitak plodova i obrazovanje rodnih pupoljaka za narednu godinu. Potrebno da se odstrani i jedan dio lišća zbog smanjene vlage u zemljištu i visoke temperature zraka u toku ljeta, tako da preostalo lišće normalno snabdjeva višnju vodom i hranom.
Ovom rezidbom se postiče bolji kvalitet plodova. Treba istaći i da se zelenom može završiti do 80 odsto orezivanja, a da treba zimskom odraditi korekcije i dovršiti rezidbu.
Rezidbom višnje obnoviti stablo i povećati kvantitet i kvalitet roda
Podsjetimo, orezivanje je obavezna mjera tokom svake godine, ali nju treba prilagođavati habitusu voćnog stabla. U prvih nekoliko godina imamo rezanje za formiranje željenog uzgojnog oblika, a nakon četvrte godine rezidba na rod ili regulisanje rodnosti u zavisnosti od uzgojnog oblika i inteziteta proizvodnje.
Tagovi
Autorica