Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orezivanje višnje
  • 14.06.2020. 18:30

Zelena rezidba višnje je obavezna agrotehnička mjera u uzgoju

Preporuka je da se mladari orezuju po završetku aktivnog vegetativnog rasta, obično u drugoj polovini juna i početkom jula, odnosno nakon berbe višnje.

Foto: Julijana El Omari (ilustracija)
  • 1.848
  • 58
  • 0

Zelena rezidba ima zadatak da obezbjedi uslove za obrazovanje rodnih pupoljaka za narednu godinu. Utiče na razvoj stabla i smanjuje bujnost, omogućava bolju osvjetljenost, te samim tim bolju obojenost, navodi Mihajlo Žikić, stručnjak za voćarstvo.

Kako smo ranije pisali, zelena rezidba je, prije svega, dopuna zimskoj (na zrelo) i obavlja se tokom juna i jula. U odnosu na stadijum razvoja voćke, režu se mlada stabla u toku formiranja uzgojnog oblika krune i ona starija u punoj rodnosti.

Zašto je važna zelena rezidba jabuke

Prilikom zelene rezidbe jabučastih i koštičavih vrsta i sorti, uglavnom se izbojci (mladari) iz tekuće vegetacije - povijaju, savijaju, pinciraju ili potpuno uklanjaju.

Obrazovanje rodnih pupoljaka za iduću godinu

Odstranjivanjem suvišnih mladara uklanjaju se suvišni potrošači vode i hrane, a svjetlost i zrak lakše prodiru u unutrašnjost krune. Kod mladih zasada treba obaviti izolacije vođica, izabrati letoraste pod odgovarajućim uglovima grananja za ramene grane.

U intenzivnoj proizvodnji višnje zelena rezidba je postala obavezna i neizostavna mjera. Ona dolazi do izražaja samo ako se izvede pravovremeno. Preporuka je da se mladari orezuju po završetku aktivnog vegetacijskog rasta, obično u drugoj polovini juna i početkom jula, odnosno nakon berbe višnje, preporučuje stručnjak.

Potrebno odstraniti i dio lišća

Orezane voćke viškove hraniva koriste za dalji razvitak plodova i obrazovanje rodnih pupoljaka za narednu godinu. Potrebno da se odstrani i jedan dio lišća zbog smanjene vlage u zemljištu i visoke temperature zraka u toku ljeta, tako da preostalo lišće normalno snabdjeva višnju vodom i hranom.

Ovom rezidbom se postiče bolji kvalitet plodova. Treba istaći i da se zelenom može završiti do 80 odsto orezivanja, a da treba zimskom odraditi korekcije i dovršiti rezidbu.

Rezidbom višnje obnoviti stablo i povećati kvantitet i kvalitet roda

Podsjetimo, orezivanje je obavezna mjera tokom svake godine, ali nju treba prilagođavati habitusu voćnog stabla. U prvih nekoliko godina imamo rezanje za formiranje željenog uzgojnog oblika, a nakon četvrte godine rezidba na rod ili regulisanje rodnosti u zavisnosti od uzgojnog oblika i inteziteta proizvodnje. 


Tagovi

Rezidba višnje Uzgoj višnje Zelena rezidba Rezidba voća Uzgojni oblik


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...