Rezidbu počinjemo po opadanju lišća, to jest krajem novembra ili početkom decembra, pa sve do početka bubrenja pupoljaka i kretanja nove proizvodne godine.
Prema riječima savjetodavca za voćarstvo, Aleksandra Mitića, radi očuvanja dugovječnosti i rodnog potencijala, kod višnje se mora sprovoditi redovna rezidba voćnih stabala. Tako se dobrim dijelom programira količina plodova po jedinici stabla i mogućnosti voćnog stabla da iznese te plodove, da obnovi rodno drvo i da izdeferencira rodne elemente za iduću proizvodnu godinu.
Mitić kaže da je 2018. godina bila specifična, jer je došlo do retrovegetacije, pa smo imali drugi prirast mladara koji nije dobro odrvenio i ti su lastari osetljivi na zimske mrazeve, pa tokom zimskih mjeseci može doći do izmrzavanja. Ti lastari se tokom rezidbe moraju obavezno dobrim dijelom ostraniti. Rezidbom višnje, bez obzira na to da li će berba biti ručna ili mašinska, ostranjujemo grane koje su u prvom redu suve, slomljene ili bolesne.
Grane i grančice koje se nalaze na donjem spratu ili u donjem dijelu krune, takođe, ostranjujemo ili zakraćujemo na mlad prirast tako da imamo prostor od 50 centimetara visine od prvih rodnih grančica do površine zemlje gde će se obaviti održavanje zemljišta bilo da je riječ o rotofreziranju ili herbicidnom tretmanu ispod krune voćnog stabla. Ukoliko imamo zaostale izdanke prilikom rezidbe ih obavezno odstranjujemo makazama što bliže do površine zemljišta ili čak i dublje.
Rezidbom višnje odstranjujemo jake lastare iz unutrašnjosti krune voćnog stabla, ali uklanjamo i rodne paralelne (nasadne) grane i grančice. Tako obavljamo izolaciju vrha krune voćnog stabla umanjujući dominatnost na bočna razgrnjavanja. Ukoliko je riječ o piramidalnoj kruni, rezidbom pokušavamo da održavamo spratnu dominaciju, tako da donji spratovi budu uvijek jače razvijeni nego srednji ili vršni. Izrođene grane i grančice se rezidbom odstranjuju, dok se izdužene grane i grančice zakraćuju na mlade priraste zbog obnove rodnih grančica i sprečavanja ogoljavanja.
Rezidba je obavezna mjera tokom svake godine, ali nju treba prilagođavati habitusu voćnog stabla. U prvih nekoliko godina imamo rezidbu za formiranje željenog uzgojnog oblika, a nakon četvrte godine rezidba na rod ili regulisanje rodnosti u zavisnosti od željenog uzgojnog oblika i intezivnosti proizvodnje. Rezidba je pomotehnička mjera koja opterećuje proizvodnju do 200 eura po hektaru, ali zato mnogo znači za dobijanje dobrog prinosa i kvalitetnog proizvoda. Rezidbu počinjemo po opadanju lišća, to jest krajem novembra ili početkom decembra, pa sve do početka bubrenja pupoljaka i kretanja nove proizvodne godine krajem marta ili najkasnije početkom aprila.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autor