Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Višnja
  • 22.12.2018. 14:00

Rezidbom višnje obnoviti stablo i povećati kvantitet i kvalitet roda

Rezidbu počinjemo po opadanju lišća, to jest krajem novembra ili početkom decembra, pa sve do početka bubrenja pupoljaka i kretanja nove proizvodne godine.

Foto: Flickr / Thomas Hirsch
  • 915
  • 87
  • 0

Prema riječima savjetodavca za voćarstvo, Aleksandra Mitića, radi očuvanja dugovječnosti i rodnog potencijala, kod višnje se mora sprovoditi redovna rezidba voćnih stabala. Tako se dobrim dijelom programira količina plodova po jedinici stabla i mogućnosti voćnog stabla da iznese te plodove, da obnovi rodno drvo i da izdeferencira rodne elemente za iduću proizvodnu godinu.

Rezidbom se odstranjuju suve, slomljene i bolesne grane

Mitić kaže da je 2018. godina bila specifična, jer je došlo do retrovegetacije, pa smo imali drugi prirast mladara koji nije dobro odrvenio i ti su lastari osetljivi na zimske mrazeve, pa tokom zimskih mjeseci može doći do izmrzavanja. Ti lastari se tokom rezidbe moraju obavezno dobrim dijelom ostraniti. Rezidbom višnje, bez obzira na to da li će berba biti ručna ili mašinska, ostranjujemo grane koje su u prvom redu suve, slomljene ili bolesne. 

Odstraniti ili zakratiti grane i grančice na donjem dijelu krune

Grane i grančice koje se nalaze na donjem spratu ili u donjem dijelu krune, takođe, ostranjujemo ili zakraćujemo na mlad prirast tako da imamo prostor od 50 centimetara visine od prvih rodnih grančica do površine zemlje gde će se obaviti održavanje zemljišta bilo da je riječ o rotofreziranju ili herbicidnom tretmanu ispod krune voćnog stabla. Ukoliko imamo zaostale izdanke prilikom rezidbe ih obavezno odstranjujemo makazama što bliže do površine zemljišta ili čak i dublje. 

Kod piramidalne krune rezidbom održavamo spratnu dominaciju

Rezidbom višnje odstranjujemo jake lastare iz unutrašnjosti krune voćnog stabla, ali uklanjamo i rodne paralelne (nasadne) grane i grančice. Tako obavljamo izolaciju vrha krune voćnog stabla umanjujući dominatnost na bočna razgrnjavanja. Ukoliko je riječ o piramidalnoj kruni, rezidbom pokušavamo da održavamo spratnu dominaciju, tako da donji spratovi budu uvijek jače razvijeni nego srednji ili vršni. Izrođene grane i grančice se rezidbom odstranjuju, dok se izdužene grane i grančice zakraćuju na mlade priraste zbog obnove rodnih grančica i sprečavanja ogoljavanja. 

Rezidba se mora obavljati svake godine

Rezidba je obavezna mjera tokom svake godine, ali nju treba prilagođavati habitusu voćnog stabla. U prvih nekoliko godina imamo rezidbu za formiranje željenog uzgojnog oblika, a nakon četvrte godine rezidba na rod ili regulisanje rodnosti u zavisnosti od željenog uzgojnog oblika i intezivnosti proizvodnje. Rezidba je pomotehnička mjera koja opterećuje proizvodnju do 200 eura po hektaru, ali zato mnogo znači za dobijanje dobrog prinosa i kvalitetnog proizvoda. Rezidbu počinjemo po opadanju lišća, to jest krajem novembra ili početkom decembra, pa sve do početka bubrenja pupoljaka i kretanja nove proizvodne godine krajem marta ili najkasnije početkom aprila.


Povezana biljna vrsta

Višnja

Višnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Sour cherry | Latinski naziv: Prunus cerasus L.

Višnja ima manju krošnju od trešnje i većinom rastu kao grmolika stabla, pa ih je lakše »ukomponirati« u vrt. U BiH su zastupljene najviše sorte : Maraska, Oblačinska, Hajmanov... Više [+]

Tagovi

Višnja Rezidba Aleksandar Mitić Lastari Suve grane Bolesne grane Rod Prinos Kruna


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.