Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrotehnika jabuke
  • 07.08.2019. 17:00

Zašto je važna zelena rezidba jabuke

Zeleno orezivanje tokom augusta u zasadima jabuke u rodu, ima za cilj da ukloni suvišne mladare, uglavnom tzv. vodopije, koje nisu potrebne za formiranje budućeg rodnog stabla, zatim ekonomično iskorištavanje vode i hraniva iz zemljišta koji se potom usmjeravaju na porast ploda i formiranje rodnih pupoljaka.

Foto: Depositphotos/ocskaymark
  • 641
  • 54
  • 1

Ljetna ili zelena rezidba voća najčešće se primjenjuje kod kajsija, a nešto rjeđe kod jabuka. Cilj orezivanja je da se voćna vrsta koja se tretira, regeneriše i osnaži. 

Dosta uzgajivača jabuka ni ne radi zelenu rezidbu. Uglavnom je svima fokus na onoj koja se obavlja u zimskom periodu.

Alternativna rodnost jabuke: Zašto je važno prorjeđivanje?

"Orezuje se najčešće nakon berbe, sada u ovom periodu (kraj jula, početak augusta). Nakon zelene rezidbe, pojava bolesti svedena je na minimum i uglavnom se tretiraju kasne sorte. Voćke koje su stare između sedam do devet godina", objašnjava diplomirani inžinjer poljoprivrede, Petar Bošnjak

Nakon zelene rezidbe, voće duže živi. Prije toga treba obaviti i prskanje protiv truleži zato što su naši agroekološki uslovi pogodni za česte pojave ove bolesti.

Rezidba se može raditi dva puta godišnje

Ljetna rezidba jabuke namijenjena je prije svega bujnijim sortama dok treba pažljivo pristupati orezivanju slabo bujnih sorti. 

Zeleno orezivanje voća treba izvoditi tokom ljeta, najbolje u toku augusta, ali uz dozu opreza.  Uslijed visokih temperatura u ovom periodu, prilikom rezidbe jabuke trebalo bi poštovati određena pravila.

Tretiranje voćaka može da se obavlja dva puta tokom vegetacije. "Prvi put je za vrijeme intenzivnog porasta, kada su mladari dostigli od 5 do 15 centimetara i tokom augusta, kada je rast grana prestao ili je alternativno usporen", kaže Bošnjak. 

U fazi intenzivnog porasta, rezidba je važna zbog formiranja krošnje voćaka. Tada je važno pravilno ukoniti suvišne i konkurentne mladare.

Orezivanje sprečava pojavu mrežavosti

Zelena rezidba tokom augusta u zasadima jabuke u rodu ima za cilj da ukloni suvišne mladare, uglavnom tzv. vodopije, koje nisu potrebne za formiranje budućeg rodnog stabla, zatim ekonomično iskorištavanje vode i hraniva iz zemljišta koji se potom usmjeravaju na porast ploda i formiranje rodnih pupoljaka. Takođe, na ovaj način omogućava se bolja izloženost plodova suncu, da bi dobili intenzivno crvenu boju kod crvenih sorti, ali i kako bi se spriječila pojava mrežavosti kod zlatnog delišesa u prezagušenim dijelovima krošnje.

U zasadima jabuke sorte Granny smith izbjegava se rezidba u cilju boljeg osunčavanja jer se na taj način dobija crvena boja na pokožici ploda, a jabuka treba da bude zelena, za pravi kvalitet ploda ove sorte.

Ne orezuju se sve sorte jabuka

Slabo bujne sorte trebalo bi orezivati veoma malo ili čak nikako.

Voćke koje su jače opterećene rodom, takođe treba orezati. One se, točnije rečeno, prorjeđuju u manjoj mjeri i to ukoliko je to potrebno. Cilj rezidbe u ovom slučaju je pojačan intenzitet boje plodova. 

Problem koji može da se javi tokom procesa orezivanja, a pogotovo u sušnim i vrelim uslovima je smanjivanje lisne površine. Tada dolazi do pojave ožegotina na pokožici ploda.

Kod stabala mladih voćaka, u cilju bržeg formiranja željenog oblika, rezidbu treba maksimalno izbjegavati. Bolje rješenje je povijanje mladara u cilju sprečavanja konkurencije produžnici. Ukoliko je rast produžnice izrazito slab, tada se konkurencija obavezno uklanja do osnove. Vodopije se takođe uklanjaju i u ovim zasadima.


Tagovi

Zelena rezidba Uzgajivači jabuka Pojava mrežavosti Suvišni mladari Sorte jabuke Petar Bošnjak


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.