Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj jabuke
  • 15.04.2019. 08:30

Alternativna rodnost jabuke: Zašto je važno prorjeđivanje?

Kada se kod rezidbe orežu sve jednogodišnje grane prekinut je ciklus stvaranja novih rodnih grana i time se voćka uvodi u početak alternativne rodnosti.

Foto: Adrian Horvat, Ministarstvo poljoprivrede
  • 370
  • 18
  • 0

Jedne godine jabuke ima previše i presitne su, dok naredne godine stablo ostaje bez cvjetova, a time i plodova. Rodno drvo jabuke kod najvećeg broja sorata razvija se u razdoblju kroz tri godine. Prve godine grana naraste, druge godine ta grana ako je kod rezidbe ostavljena neprikraćena, formira pupove i treće godine ona rađa. Kod rezidbe treba prvenstveno voditi brigu da u krošnji ima dovoljan broj grana koje rastu, koje su ostavljene neprikraćene da u narednoj godini razviju pupove i na kraju tro i višegodišnje rodne grane, na kojima se nalaze cvjetni pupovi ili pršljenasti začeci cvjetnih pupova.

Na taj se način obnavlja rodno drvo. Kada se kod rezidbe orežu sve jednogodišnje grane prekinut je ciklus stvaranja novih rodnih grana i time se voćka uvodi u početak alternativne rodnosti (to ne važi za tzv. vodopije, koje rastu okomito u vis).

Cvjetni pupovi

U zimskoj rezidbi na granama se nalaze cvjetni pupovi, koji su jasno vidljivi i može ih se lako razlikovati od lisnih pupova. U svakom pupu nalazi se pet cvjetova. Ako dođe do oplodnje određenog broja tih cvjetova sva se energija i hraniva počinju trošiti na razvoj plodova. Vrlo malo energije i hraniva ostaje u pazušku tog pupa za stvaranje pršljenastog rodnog drva s novim cvjetnim pupom za narednu godinu.

Kako pravilno orezati jabuku

Najčešće se stvori samo začetak novog cvjetnog pupa, koji u narednoj godini daje rozetu listova bez cvjetova. Cvjetovi se razviju u istom pupu tek za dvije godine. Na primjer, ako je 2019. cvjetni pup uredno ocvao, svih 5 cvjetova, i dao 2 – 3 ploda, 2020. će se pojaviti pokraj njega samo začetak cvjetnog pupa s rozetom, koji će tek u 2021. godini dati cvjetni pup s novih pet cvjetova.

Ako se u cvatnji 2019. odstrani svih pet cvjetova, taj će pup već iste godine ponovno imati dovoljno hrane i energije da za narednu godinu (2020.) stvori novi pup s pet cvjetova.

Prorjeđivanje vezano uz alternativnu rodnost

Tim prorjeđivanjem nastoji se osigurati dovoljan broj cvjetnih pupova za narednu godinu. Glavni i osnovni način osiguranja redovne rodnosti je redovna obnova i zamjena rodnog drveta. Na svakoj rodnoj grani treba biti ostavljena jedna grana za pripremu. Ako se u nasadu uoči preveliki broj rodnih grana i preveliki broj cvjetnih pupova na rodom drvetu i manjak jednogodišnjih grana za pripremu, tada se ne smije ostaviti sve pupove da krenu i iscrpe se cvatnjom. Nakon vrućeg ljeta ponekad se može naći i cvjetne pupove na jednogodišnjim položenijim granama, koji cvatu, iscrpe se, no vrlo rijetko mogu donijeti plod prve klase. Pup, koji se iscrpio cvatnjom, mora se naredne godine odmarati, a to znači manjak cvjetova u narednoj godini.

Uzgoj stubastih jabuka na okućnici

Ako se na vrijeme na bilo koji način spriječi da barem polovica cvjetnih pupova ne sudjeluje u cvatnji, oni će se vrlo brzo početi pripremati za cvatnju u sljedećoj godini. Učinak se postiže jedino ako se prorjeđivanje obavi najkasnije do 20 dana poslije cvatnje jabuka. Naravno, kod prorjeđivanja cvjetova uvijek treba u obzir uzeti i mogućnost proljetnih mrazova.

Prorjeđivanje vezano uz veći udio prve klase jabuke

Kod jezgričavih voćaka kao što su jabuke, kruške i sl. na mjestu jednog pupa razvije se 5-6 cvjetova, a ako je bila jako dobra oplodnja, i do 5 mladih plodića. To je preveliki broj plodova na jednom mjestu i ne mogu se svi razviti do veličine za prvu klasu jabuke. Stoga je najbolje dio plodova skinuti i ostaviti samo jedan, a ponegdje dva ploda ako imaju dovoljno mjesta i ako je mjesto prihvata za stablo dovoljno čvrsto da podnese toliku težinu. Ručno prorjeđivanje za povećani udio plodova u prvoj klasi najbolje je obaviti u fazi kada su plodići promjera 8 do 10 mm.

Kod velikih plantažnih nasada regulacija rodnosti osim rezidbom, strojnim prorjeđivanjem cvjetova, vrši se i kemijskim prorjeđivanjem preparatima na bazi biljnih hormona i bio regulator,a kao što su: NAA, 6BA, NAD, IBA, što je za male voćare i okućnice prezahtjevno i neisplativo.

Drugi mogući način, koji je izvediv samo na manjim nasadima i okućnicama, je uzeti kuhinjske škare u ruke te na samome početku preobilne cvatnje porezati svih pet cvjetova iz svakog drugog pupa. Tako će se na pupovima, gdje su odstranjeni svi cvjetovi, već u istoj godini početi razvijati novi cvjetni pup za narednu godinu. Ta tehnika je isprobana i savršeno funkcionira. Važno je napomenuti kako je za normalnu rodnost u godini s obilnom cvatnjom potrebno da se oplodi samo 5-10 % cvjetova. Drugim riječima, ako u voćnjaku ima previše cvjetova i dovoljno pčela na cvjetovima, škare u ruke i bez straha od pčela i premalog uroda.

Autor: Adrian Horvat, dipl. ing. agr., Ministarstvo poljoprivrede

Izvor: www.savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske proizvodnje i služi kao osnova za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi sazrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Jabuka Alternativna rodnost Rezidba

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić