Porodica Čedomira Radovanovića završava sa berbom jagoda, a onda prelazi na trešnje.
Jagode su prvo proljetno voće kojega ne možemo dočekati. Slatke, mirisne i pune vitamina omiljene su i kod djece, ali i starijih. U junu njihova sezona već prestaje, a mjesto ustupaju drugom ljetnom voću.
Tako se i na imanju Čedomira Radovanovića iz Bijeljine berba jagoda privodi kraju, a uskoro će, kaže, nastupiti i berba trešanja. Ove su se godine i on, ali i drugi proizvođači jagoda borili s hladnim i kišovitim majem.
Iako štete u jagodnjaku zbog truleži ima, ipak je bilo i dobrog roda, a ove će godine imati i prvi rod trešanja. "Štetu su izazvali martovski mrazevi. Jagode imamo na površini od pet dunuma, trešnje, italijanske i češke sorte, uzgajamo na hektar površine", ističe Radovanović za avaz.
Na njegovoj plantaži radnici zarade dnevnice od 40 do 45 KM. Radna snaga mu je bitna stavka, a kilogram branja košta 50 do 60 feninga.
"Jagode prodajemo po cijeni od tri KM za kilogram i ona se ne mijenja, od početka do kraja berbe. U optimalnim uvjetima s pola hektara može se ubrati oko 10 tona jagoda", otkriva.
Radovanović planira da proširi jagodnjak sa 20.000 na 30.000 sadnica, tako da bi već u narednoj godini mogao imati rod od 15 tona.
Domaća jagoda ne može na strano tržište, a voćari ostali bez podsticaja
Naglašava da se na njivi, u vrijeme sezone branja voća, radi od jutra do mraka. No, koliko god rad bio mukotrpan, ovi slatki plodovi dobro popune budžet njegove porodice.
Tagovi
Autorica