Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voće i povrće
  • 06.06.2020. 13:30

Najviše smo izvozili smrznute maline, a uvozili banane

I dalje uvozimo velike količine voća i povrća upitnog kvaliteta, što se može zaključiti po jako niskim cijenama. Primjera radi, prosječna cijena uvezene jabuke je 0,42 KM.

Foto: Depositphotos/rudolfgeiger (ilustracija)
  • 110
  • 11
  • 0

Izvoz iz sektora voća i povrća blago je porastao u 2019. godini za 7,4 miliona KM u odnosu na prethodnu godinu, zaključuje se u Analizi vanjskotrgovinske razmjene za sektor voća i povrća (2015.-2019.), 

Dakle, rast izvoza u odnosu na prethodnu godinu je 4%, ali istovremeno bilježimo vrlo visok rast uvoza 16% (54,8 mil. KM). Hladno proljeće značajno je smanjilo prinose većine kultura.  Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 52% (2014: 41%), stoji u analizi. 

Pet je najkonkurentnijih proizvoda, a u njih spadaju smrznute maline, svježe kruške, jabuke, kornišoni i šljive.

Malina iako dominira, bilježi se pad izvoza, ali i blagi rast jabuke i kornišona. 

Njemačka je uprkos padu izvoza od oko 2 mil. KM ostala prvo izvozno tržište sa ukupno ostvarenim izvozom od 31 milion KM, te uz suficit od 23 miliona KM.

Na tržištu Ruske Federacije bilježimo rast izvoza od gotovo 6 miliona KM te je sada ovo tržište na drugom mjestu, dok u Srbiji imamo pad od oko 3 miliona KM i to je treće tržište po veličini.

Kada je riječ o uvozu, najviše uvozimo iz Srbije, Turske, Hrvatske i Italije, a vrijednost ukupnog uvoza je 402 miliona KM. Najviše uvozimo banane, u vrijednosti 61 mil. KM, odnosno 145 tona što znači da pojedemo 15 kg tog tropskog voća godišnje po glavi stanovnika. 

Osim tropskog voća, kada je riječ o vrijednosti proizvoda, najviše se uvozi svjež paradajz, svježe paprike, krompir smrznuti, čips i sjemenski, a kada je riječ o količinama, to su svježe jabuke, paradajz, lubenice, paprike i crveni luk. 

U 2019. godini uvezli smo 402 mil. KM voća i povrća, odnosno oko 111 KM po glavi stanovnika. 

Zaključak ove analize je da i dalje uvozimo velike količine voća i povrća upitnog kvaliteta, što se može zaključiti po jako niskim cijenama. Primjera radi, prosječna cijena uvezene jabuke je 0,42 KM.

Prostora za supstituciju uvoza postoji mnogo, iako se čini da je najveći razlog za uvoz niska cijena kao i dostupnost proizvoda tokom cijele godine. 

Detalje proučite u analizi koju možete preuzeti u dokumentu ispod teksta


Dokumenti


Tagovi

Uvoz Izvoz Voće Povrće Tržište Njemačka Niske cijene


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]