• Proizvodnja voća
  • 21.05.2020. 16:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Čelić

Domaća jagoda ne može na strano tržište, a voćari ostali bez podsticaja

Još jedna olakšavajuća okolnost je to što ovdje nema konkurencije. Proizvođači se poznaju i rado pomažu jedan drugome. Ipak, to nije dovoljno za uspješnu proizvodnju.

Foto: Bigstockphoto/vverve
  • 145
  • 46
  • 0

Na području između Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske od uzgoja i prodaje voća i meda živi više od polovine stanovništva, tačnije oko 70 odsto njih. Ipak, kako kažu bez odgovarajuće podrške države, ne mogu očekivati da će ozbiljnije razviti svoju proizvodnju.

Jagode je bolje saditi u proljeće, u jednoredu

Jedan od njih je i Halid Salihović, koji na sedam dunuma zemljišta uzgaja jagode. Sa pripremama za ovogodišnji ciklus, krenuo je još u septembru prošle godine, kada još uvijek nije bilo nikakve opasnosti da će cijeli svijet pogoditi pandemija korona virusa, kako navodi Avaz

"Prvo nas je pogodio mraz i uništio dva roda. Mislili smo tada da će sve ostati na tome. Međutim, onda se pojavio virus COVID-19 i vrlo brzo su zatvorene granice i zabranjeno je kretanje ljudi i roba", objašnjava Salihović. 

Voćari su ujedinjeni, nema konkurencije

Djelovi Bosne oko Čelića i Koraja su tradicionalno voćarski krajevi, gdje su se proizvođači orijentisali na uzgoj jagoda i od te proizvodnje živi veći dio stanovništva. 

"Usljed postojećih uslova, voćari su upućeni samo na domaće tržište jer od izvoza nema ništa. Jagode prodajemo nakupcima. Imali smo sreće da je ipak došlo do popuštanja mjera zabrane sa prvim urodom. Možda ipak uspijemo povratiti uloženi novac", navodi ovaj voćar. 

Izvoz voća: I dalje dominira malina, cijene bilježe rast

Cijene su na nivou prošlogodišnjih, a kvalitet je dobar. U uzgoju je zastupljena sorta Clery, koja je rodna, ali i prilično zahtjevna.

Još jedna olakšavajuća okolnost je to što ovdje nema konkurencije. Proizvođači se poznaju i rado pomažu jedan drugome. Ipak, to nije dovoljno za uspješnu proizvodnju. Zabrinuti su što od nadležnih institucija ne dobijaju nikakvu potporu. 

Upućeni na domaće tržište

"Priča se o tome da će biti podržani ratari, a nas voćare niko i ne spominje. U januaru nam je mraz uništio dvije berbe, prinosi će biti manji za 30 odsto, a plasmana na strano tržište nema. I kako da opstanemo pod takvim okolnostima", pitaju se voćari ovog kraja. 

Uzgoj jagode na folijama - koje su preporuke?

Ubrzo će se završiti sezona jagoda, a zatim će doći trešnje, šljive i ostalo voće. Nakon toga slijedi vrcanje meda. Posla uvijek ima. Međutim, kako kažu, ova godina će biti veoma teška, poput onih ratnih, kada su se mnogi od njih plašili za svoju egzistenciju. 


Tagovi

Prodaja voća Uzgoj jagoda Halid Salihović Voćarski krajevi Cijena Kvalitet Domaće tržište Strano tržište Sezona jagoda Sezona trešnje Sezona šljive Vrcanje meda


Autorica

Ivana Živanić

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.