• Krečenje stabla
  • 15.11.2020. 16:00

Zašto krečiti voćke i kako napraviti pravu smješu?

Kako navodi stručnjak za voćarstvo, Živomir Nikolić, krečno mlijeko se dobija miješanjem pet kilograma negašenog kreča sa vodom dok se ne dobije željena gustina.

Foto: Bigstock /pryzmat
  • 5.196
  • 953
  • 0

Krečenje debla i ramenih grana je stara i jeftina mjera borbe protiv mrazeva. Ona se prvenstveno preporučuje kod koštičavih voćnih vrsta koje brzo reaguju na temperaturne promjene u toku zime. Okrečena stabla se sporije zagrijevaju jer bijela boja odbija sunčeve zrake, čime se smanjuje zagrijevanje kore voćaka, a samim tim i usporava kretanje vegetacije za nekoliko dana, objašnavja stručnjak za voćarstvo, Živomir Nikolić.

Nagle temperaturne oscilacije u toku dana i noći, kada je kambijum počeo aktivnost dovode do pucanja kore, uglavnom sa južne i jugozapadne strane gdje su kolebanja najveća.

Čemu plavo prskanje i krečenje stabla?

Kako smo ranije pisali, sokovi koji krenu kroz voćku, zbog naglog zahlađenja, mogu izazvati smrzavanje, koje dovodi do pucanja sprovodnih snopića, kapilara i kore, odnosno do pojave mrazopuca.

"Upravo ta mjesta mogu biti u rano proljeće idealna staništa za razvoj gljivičnih i bakterioloških infekcija. Krečenjem drveća pomijeramo kretanje voća u proljeće pa izbjegavamo štete na stablu i pupoljcima usljed pojave ranih proljećnih mrazeva i naglih temperaturnih kolebanja. Ukoliko dođe do spiranja kreča, trebalo bi ga ponoviti krajem zime", napomenula je Lidija Vulović, stručnjak za zaštitu bilja, ranije u intervjuu za Agroklub.

Krečenjem se biljka štiti i od patogena

Dakle, krečenjem stabla uništavaju se i neki patogeni. Najbolje ga je obaviti poslije tretiranja voća sredstvima na bazi bakra (plavo prskanje) - krajem novembra ili početkom decembra, a najkasnije sredinom januara i to po suhom vremenu i kada je temperatura zraka oko nule.

Krečenje debla ima bitnu ulogu i na visokim temperaturama jer smanjuje mogućnost pojave ožegotina na kori stabla izazvanim dejstvom sunčevih zraka.

Kako pripremiti krečno mlijeko?

Kako navodi Nikolić, krečno mlijeko dobija se miješanjem pet kilograma negašenog kreča sa vodom dok se ne dobije željena gustina. Ovom rastvoru dodaje se 500 gr kuhinjske soli i 250 gr sumpora u prahu radi boljeg prijanjanja krečnog mlijeka za koru voćaka.

Dezinfikujte rupe za sadnju voća. Krajnje je vrijeme za krečenje stabala

Ovako pripremljen rastvor treba da odstoji nekoliko dana. Sa njim se zatim premazuju debla i dio ramenih grana u dužini od 20 do 30 cm.


Tagovi

Krečenje stabla Pucanje kore Negašeni kreč Krečno mlijeko Zaštita voća Ožegotine


Autorica

Julijana El Omari

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...